Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 28., csütörtök

18.147 - Meghallgatták Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy évvel ezelőtt távozott alkalmazottját a Parlamentben



Egy olyan körről van szó, mely kormányok felett áll (Videó) 
2013, november 27 - 19:54 alfahir.hu 

A volt NAV-alkalmazott szerint 2007 óta rendíthetetlenül gyakorolja uralmát az adóhatóság felett az a gazdasági hatalom, mely szabad kártyával rendelkezik a vizsgálatokkal szemben. Nagykereskedelmi multikról és kiskereskedelmi láncokról van szó, akik olyan szinten mozognak, hogy ott már nem számít sem a nemzetiség, sem a politika. 

Meghallgatták Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy évvel ezelőtt távozott alkalmazottját a Parlamentben. Azt mondja, 2007 óta rendíthetetlenül gyakorolja uralmát az adóhatóság felett az a gazdasági hatalom, mely szabad kártyával rendelkezik a vizsgálatokkal szemben. Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságának ellenőrző albizottsága szerdán meghallgatta a NAV volt alkalmazottját azzal kapcsolatban, milyen visszaélések történtek az adóhatóság berkein belül, és idáig miért nem történt ezzel kapcsolatban érdemi előrelépés. 


Az albizottság jobbikos elnöke, Z. Kárpát Dániel annak ellenére hívta össze az ülést, hogy az a távolmaradók miatt határozatképtelen volt. Ugyanis, mint azt előre jelezték, nem jelentek meg az ülésen a kormánypárti tagok, így Horváth András valódi bizottsági meghallgatás helyett egyfajta konzultáción válaszolt a kérdésekre. 

 
Ángyán József szerint bátor dolog volt Z. Kárpát Dánieltől, hogy összehívta a bizottságot

Nem tegnap kezdődött 

Horváth szerint az adóhatóság ellenőrzési területén a legnagyobb visszaélések 2007-től kezdődtek, amikor a régiósítási átalakítások során új, szakmailag is megkérdőjelezhető személyek kerültek vezető pozíciókba. Onnantól kezdve azok, akik valamilyen módon lépni kívántak a számukra egyértelmű törvénysértések ellen, a volt NAV-os szerint rendre "parkoló pályára lettek állítva". Mint mondta, közülük sokakat ügyintéző pozícióra leszorítva, alibimunkákkal foglaltak le, vagy akár egyenesen el is bocsájtottak. Horváth elmondta továbbá, hogy a 2010-es kormányváltáskor reménykedtek a változásban (személyi cserékben - a szerk.), de ez nem történt meg, így minden úgy folytatódott, ahogy korábban volt. A meghallgatáson a Jobbikon kívül részt vett azt LMP, a PM, Ángyán József, valamint a szocialista párt személyében Mesterházy Attila is. Utóbbi annak fényében, hogy az esetet két szocialista kormány (Gyurcsány -és Bajnai-kormányok) ideje alatt is szükséges viz sgálni, külön érdekességre tesz szert. 

 
A Fidesz bojkottálta a bizottságot, de a konzultáció így is tartalmas volt

Kormányváltás, érdemi változás nélkül 

Mint az imént kitértünk Horváth András szavaira, 2010 után a NAV-nál a belső visszaélések tekintetében nem történt változás. A bizottságon elhangzott kérdésre válaszolva viszont kiderült, hogy a hatóság vezetőségének felkeresésén túl több jelentős kormánypárti képviselő is megkapta az ügyet leleplezni kívánó Horváth anyagait, mégsem tettek semmit. Mint elmondta, az információk elvileg eljutottak Rogán Antalhoz, Révész Máriuszhoz, Lázár Jánoshoz és Cséfalvai Zoltánhoz, valamint Varga Mihályhoz is, sőt, egy fideszes frakcióülésen tudomása szerint még 2011 tavaszán tárgyalták is az ügyet - mégsem történt semmi. 
A NAV-nál a botrány kitörése után ellenőrzést hajtottak végre, amelyre mindössze két napot, egy hétvégét szántak. Ezt követően megállapították, hogy visszaélések nem történtek, az ügyet pedig lezártnak tekintették. Horváth egy szintén bizottsági kérdésre elmondta, ennyi idő alatt csak felületes vizsgálatot lehet tartani, ami haszontalan. A rengeteg kapcsolati háló, működési mechanizmus áttekintéséhez szerinte egy tapasztalt revizorokból álló csapatnak is hosszú hónapokra lenne szüksége. 

 
A zöld mappa 2011-2013 közti csalásokat bizonyít, de tartalma nem lehet nyilvános

"Egyértelműen az látszik, hogy hiába volt itt több kormány az elmúlt 6-7 év alatt, a mechanizmus, az kezdettől fogva élt az adóhivatalon belül, a védelmi rendszer bizonyos adózói csoportok vonatkozásában kezdettől fogva működött. Nagyjából azok a vezetők működtették ezt a védelmi rendszert 2007-től, akik most is ott vannak. Mindezt csak azt jelentheti, hogy azok az emberek, akik őket védik, azok kormányokon átívelő személyek. Érvényesíteni tudják az akaratukat bármelyik kormány alatt... ezek az emberek már elszakadtak attól, hogy jobb vagy bal oldal, ők gazdaságilag már olyan erősek, hogy a politika sem mer hozzájuk nyúlni" - fogalmazott Horváth András a kiemelt adózói körök által évi akár 1700 milliárd forintos veszteséget jelentő visszaélésekkel kapcsolatban. 

Kapcsolódó: 
   Orbán szerint az elszámoltatás és a gazdaság rendbetétele a legfontosabb teendők 
   A jövő tétje az elszámoltatás 
   Ángyán József Kishantosról és az országról - Szentencia