Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 27., szerda

18.135 - Betétzárolás - áll a bál a takarékszövetkezetek körül



Betétzárolás - áll a bál a takarékszövetkezetek körül 
Bemondta a tutit a munkáltatók vezére 
Csütörtök, 2013. november 21. 14:55 168 Óra Online 

Elhatárolódik tizenkét takarékszövetkezeti vezető Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkárának sajtónyilatkozataitól, mivel ezek szerintük nemcsak a takarékszövetkezeti tagság, hanem az ügyfelek, betétesek körében is indokolatlan aggályokat szülhetnek. Dávid Ferenc korábban több médiumnak is úgy nyilatkozott, hogy az új takarékszövetkezeti törvény bizonyos feltételek mellett lehetőséget ad a betétek zárolására. 

A tizenkét magyarországi takarékszövetkezeti vezető által aláírt, MTI-hez eljuttatott levél aláírói hangsúlyozzák: a VOSZ-főtitkár által vezetett médiakampány kárt okoz a takarékszövetkezetek üzletmenetében, "miközben azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha a szövetkezeti hitelintézetek tagságának és betéteseinek nevében lépne fel". A levél aláírói hangsúlyozzák: minden alapot nélkülöznek a betétek zárolásával és a kifizetések felfüggesztésével kapcsolatos állítások - írja a Hirado.hu. 
Hangsúlyozzák a közleményben: az állam 136 milliárd forinttal növeli meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját is létrehozza. Ezzel az Országos Betétbiztosítási Alap betétvédelmen túl új pénzalap jött létre az egyetemlegesség alapján érvényesített igényekért való helytállás biztosítására. 


"Minden ellenkező állítással szemben a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betétek minden eddiginél nagyobb biztonságban vannak, mert a törvénymódosításnak köszönhetően létrejövő keresztgarancia-rendszernek köszönhetően a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betéteket a jövőben nemcsak az OBA, hanem az összes többi takarékszövetkezet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet garanciája is biztosítja" - írták. 
A közlemény szerint a sajtóban megjelent ideiglenes intézkedések bevezetésére a közlemény szerint kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha a szövetkezeti hitelintézet működéséből eredő problémák olyan szintet értek el, amelyek már veszélyeztetik az intézmény tőkemegfelelését és biztonságos működését - így közvetve az ügyfelek betéteit. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének ilyen esetekben rendelkezésre álló, a törvénymódosítás által biztosított jogkörei megegyeznek az Magyar Nemzeti Bank mint felügyeleti szerv az összes magyarországi hitelintézetnél (a hitelintézetekről szóló törvényben deklarált) eddig is gyakorolt jogával - olvasható a közleményben. 

Fotó: Éliás Zsolt András

A közleményt kiadó takarékszövetkezeti vezetők hangsúlyozzák: elhatárolódnak Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár sajtónyilatkozataitól, szerintük ezek "nemcsak a takarékszövetkezeti tagság, hanem az ügyfelek, a betétesek körében is indokolatlan aggályokat szülhetnek". "A főtitkár által vezetett médiakampány kárt okoz a takarékszövetkezetek üzletmenetében", miközben azt a látszatot kelti, mintha a szövetkezeti hitelintézetek tagságának és betéteseinek nevében lépne fel - olvasható a közleményben. 

A levél aláírói úgy fogalmaztak: "Arra kérjük Dávid Ferencet, tartózkodjon a felelőtlen, a takarékszövetkezeteknek kárt okozó nyilatkozatoktól és attól, hogy látszólag a szövetkezeti hitelintézeti integráció nevében fellépve alaptalan aggodalmakat gerjesszen a takarékszövetkezeti tagság és az ügyfelek körében." "Ellenkező esetben a VOSZ főtitkára által a szövetkezeti hitelintézetek gazdálkodásában okozott károkat kénytelenek leszünk jogi úton érvényesíteni" - áll a közleményben. 
A közleményben a takarékszövetkezeti vezetők végül hangsúlyozzák: "Mostantól a rendes napi üzletmenetre kívánnak koncentrálni, ezért a levéllel lezártnak tekintik az ügyet." 
Kapcsolódó: 

   Hasít a Fidesz a Századvég szerint