Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 26., kedd

18.127 - Törvénymódosítás: kettős biztonsági háló védi a takarékok betéteit


Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Dátum: 2013. november 22. 11:44
Tárgy: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2013-11-22
Törvénymódosítás: kettős biztonsági háló védi a takarékok betéteit

Minden korábbinál nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény 2013. november 12-én elfogadott módosítása értelmében. Az új jogszabály alapján lehetővé válik, hogy a jövőben – az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyője mellett – a teljes integráció tőkeereje és likviditása a rendelkezésre álljon, ha az integráció bármely tagja nehézségek elé kerülne.

A hazai innováció segítheti a magyar gazdaság növekedését

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter avatta fel a Graboplast Padlógyártó Zrt. új üzemét 2013. november 21-én, Tatabányán. Az új üzemben a társaság mérnökei által kifejlesztett eljárással hasznosítják újra a padlókárpit gyártása során keletkező hulladékanyagokat.

Megújult az eMagyarország Program oldala

Átalakult külsővel és kibővített tartalommal a www.emagyarorszag.hu oldalon érhető el az eMagyarország Centrum honlapja, amely értékes információkkal várja a digitális írástudásban többé-kevésbé jártas érdeklődőket. Az oldal célja közös társadalmi felelősségvállalás indítása a számítógép és az internet előnyeit még nem ismerő állampolgárok felzárkóztatására, a magyar állam és az infokommunikációs technológiákat (IKT) tudatosan használó állampolgárok közreműködésével.

Kormányrendelet jelölheti ki az M0 északnyugati szakaszának nyomvonalát

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetés céljából közzétette az M0 10. és 11. főút közti szakaszának kijelöléséről szóló kormányrendelet tervezetét. A tárca a körgyűrű északnyugati folytatását Budakalász, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Budapest közigazgatási területein haladva javasolja megépíteni.

A Kormány több fronton tesz a fenntartható jövőért

Negyedszer rendezték meg a Magyar Fenntarthatósági Csúcsot 2013. november 20-án, Budapesten. A konferencia első előadását Hizó Ferenc klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tartotta, aki vázolta az éghajlatváltozás kapcsán hazánkra váró kihívásokat.

A globális energiapolitika meghatározó szereplői találkoznak Párizsban

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) Kormányzó Tanácsának miniszteri szintű ülésén képviseli Magyarországot 2013. november 19-én, a francia fővárosban. A rendezvényen a szakminiszterek és a legnagyobb energetikai vállalatok elsőszámú vezetői vitatják meg a versenyképesség és klímaváltozás kérdéseit, tárgyalnak a szervezet jövőbeni működésének irányairól.

Kovács Pál az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége igazgatási tanácsának új póttagja

Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – ACER) igazgatási tanácsa póttagjaként teljesít újabb, az uniós energiapiacokat érintő feladatokat. Az Európai Unió Tanácsa határozata alapján az államtitkár négyéves megbízatása 2014. január 28-tól kezdődik.

Társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Közlekedési Stratégia

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ vezetésével, széles körű szakértői megalapozó munka eredményeként elkészült a Nemzeti Közlekedési Stratégia (NKS) tervezete. A dokumentum társadalmi megvitatása 2013. november 19-tól egy hónapon át tart.

Magyarország megerősítette elkötelezettségét a Déli Áramlat megépítése mellett

A Déli Áramlat gázvezeték európai szakaszával megteremti az országok között eddig hiányzó összeköttetéseket, és hozzájárul az egész közép-európai régió ellátásbiztonságának erősítéséhez. A Magyar Kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a beruházás megvalósításának, hiszen a projektnek az energiapiacok fellendítésén túl a megtermelt GDP és a foglalkoztatás növelése révén fontos szerepe lehet a gazdasági válság hatásainak enyhítésében is – fejtette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a South Stream: The Evolution of a Pipeline c. konferenciát megnyitó beszédében 2013. november 18-án, Budapesten. Közlemény.

Beérkeztek a bányászati koncessziós pályázatok

A nemzeti fejlesztési miniszter bányászati területekre vonatkozó koncessziós felhívásai négy szénhidrogén kutatási (Szegedi medence délkeleti és nyugati, Battonya-Pusztaföldvár északi és déli) és három geotermikus energia kutatási területre (Ferencszállás, Kecskemét, Jászberény) jelentek meg 2013 augusztusában. A kiírásokra a kijelölt napon, 2013. november 15-én beérkezett, négy területre irányuló összesen hat pályázat mindegyike formailag érvényesnek minősült.

Hizó Ferenc köszöntője a GeoELEC konferencia alkalmából

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a geotermiában érdekelteket a GeoELEC workshop című rendezvényen 2013. november 15-én, Budapesten. A helyettes államtitkár a geotermikus energiatermelés hazai potenciáljáról, stratégiai, szakmapolitikai megítéléséről és szabályozásáról, a geotermikus koncessziós eljárásról beszélt.