Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 19., kedd

18.101 - Az áprilisban esedékes parlamenti választásig nem kell újabb hitelt felvennie a magyar kormánynak,



Orbán kockáztathat - zsebben a pénz a választásokig 
2013. november 19., kedd 10:35 Napi.hu 

Az áprilisban esedékes parlamenti választásig nem kell újabb hitelt felvennie a magyar kormánynak, így nagy a kísértés, hogy a biztos háttér tudatában további hangulatjavító lépéseket tegyen. 


A befektetők sűrű, tömött sorokban özönlöttek tegnap a magyar kormány kétmilliárd dolláros, tízéves futamidejű kötvényeinek kibocsátására, az óriási befektetési étvágy segített a kormánynak abban, hogy a jövő év áprilisában esedékes parlamenti választásokig fedezze a magyar állam devizaadósságát - összegzi a tegnapi aukció tapasztalatait a Reuters. Az állampapírok a 2,7 százalékon álló tízéves amerikai államkötvény hozama felett 325 bázisponttal, azaz picit hat százalék alatt keltek el. 
A kormány eredendően bevállalt volna 350-360 bázispontos pluszt is. A nagy érdeklődésnek köszönhető, hogy ennél olcsóbban jutott forráshoz az ország, sőt a 3,25 milliárdos februári dollárkötvény-aukción kialakult 345 bázispontos felárnál is kevesebbel érte be a piac. A kormány ezzel kétségkívül megmutatta, hogy képes forráshoz jutni az IMF bármiféle hátszele nélkül is. 

Beintettek a Fednek 
A kötvénykibocsátás sikere azt mutatja, hogy ha az amerikai Fed elkezdi visszavonni monetáris enyhítését, a magyar kormány akkor sem jön zavarba, miután begyűjtötte azt a forrást, amelyből hónapokig törleszteni tudja lejáró adósságait - mondta a Reutersnek Török Zoltán, a Raiffeisen bank budapesti elemzője. A kötvény a másodlagos piacon drágábban cserélhet gazdát - tette hozzá ehhez Fórián szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. 
Masszív kereslet volt a kedvező piaci hangulatban annak ellenére, hogy a hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolják a magyar adósságokat. Más kérdés, hogy most, miután az állam finanszírozása fél évre biztosított, megerősödhet a kísértés a döntéshozókban, hogy váratlan lépéseket tegyenek a választások előtt - tette hozzá. 

Például a devizahitelesek 
A kormány elhalasztotta a döntést a bajban lévő devizahitelesek kisegítéséről. Egyelőre nem állt elő javaslattal, de bármilyen megoldás tovább növelheti az óriási adók alatt nyögő bankok terheit - emlékeztetett a Reuters. A Raiffeisen nem zárta ki, hogy kivonul Magyarországról, ahol 174 millió euró veszteséget szenvedett el 2012-ben és további mínuszra számíthat, ha a parlament elfogad egy új devizahiteles-törvényt. 
A most felvett hitel előfinanszírozza a januárban lejáró egymilliárd eurós (1,35 milliárd dollár) adósság törlesztését. Ezt követően májusban kell visszafizetni 500 millió fontot (800 millió dollár). A magyar adósság elmarad az Európai Unió átlagától, de a kelet-közép-európai régiói országainak tartozásaival összevetve a legmagasabb. 
A hitelminősítők az alacsony befektetések és a törékeny gazdasági kilátások miatt tartják a bóvli kategóriában magyar állampapírokra adott besorolásukat. Az S&P-nél és a Moody'snál ráadásul a további rontást előrevetítő negatív kilátásokkal. A Fitchnél stabil az osztályzat "előjele". 

Kapcsolódó: 
   Orbán Viktor a Zsidó Világkongresszus előtt beszélt: Köszönet a világ zsidóságának 
   A magánbanki pénzteremtés eladósítja a világot