Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 27., szerda

18.144 - Pofon a nyugdíjjárulékot fizetőknek: nem tartotta be ígéretét a kormány



Pofon a nyugdíjjárulékot fizetőknek: nem tartotta be ígéretét a kormány 
Lesz egyéni számla, de az államnak odaadott magánnyugdíj-pénztári pénzt nem teszik rá. 
Oroszi Babett 2013.04.08. Femina.hu 

Hiába kommunikálta azt a kormány, hogy a magánnyugdíjpénztárból átlépők összegyűlt pénzét egyéni számlán írják jóvá, ilyen egyéni számla nem lesz - derült ki Varga Mihály atv.hu-nak adott interjújából. Így várhatóan örökölni sem lehet majd az összeget, pedig Matolcsy György jelenlegi MNB-elnök, korábbi gazdasági miniszter erre is ígéretet tett. A 3 ezer milliárdos nyugdíjvagyonból egyébként már alig van valamennyi, és közben az államadósság sem csökkent, pedig a pénzt e célra használták fel. 

Egyelőre nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magánnyugdíj-pénztári megtakarítások jóváírását - mondta Varga 
Varga Mihály arra az értesülésre reagálva, amely szerint úgy hozzák létre az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a számlákra csak az idén januártól befizetett összegeket vezetik rá, kifejtette: a rendszer még fejlesztés alatt van, még nincs végleges döntés. 
A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni - fűzte hozzá, de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez a szakmai vita még nem zárult le, mindenki elmondhatja az álláspontját. 

Nem ezt ígérték 

Orbán Viktor miniszterelnök 2010 decemberében politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről. Eszerint az Országgyűlés a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítja, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak. 
Az ügyben konkrét kormánydöntés is született, 2010-ben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 2011. május 31-ig ki kell dolgozni az egyéni számlavezetés rendszerét. 
Az egyéni számláról az átlépőket is tájékoztatták a kormany.hu-n. A tájékoztatóban arra a kérdésre, hogy mi történik a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott megtakarítással, azt írták: a magánnyugdíjpénztárak kötelesek ezeket a befizetéseket visszaadni az államnak, ami azt jelenti, hogy az eddig magánnyugdíj-pénztári tag a számláján szereplő összeget hozza magával az állami rendszerbe, vagyis egyéni, névre szóló számlán helyezik el a befizetését. 
Erre ezek szerint nem kerül sor, így várhatóan arra sem, amit Matolcsy György ígért meg még 2010-ben. Az azóta MNB-elnökké kinevezett gazdasági miniszter azt mondta, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd, és a házastárs örökölhet. Hogy ezzel mi lesz, azt egyelőre nem lehet tudni. 

Már csak 300 milliárd van meg a 3 ezer milliárdból 

Mindeközben már az is tudható, hogy alig 309,8 milliárd forint maradt a 3 ezer milliárd forintos vagyonból. Az elköltött pénz nagy részét - 1510 milliárd forintot - az államadósság csökkentésére fordították - hiába, mivel az nem csökkent számottevően -, további 243,4 milliárd forint ment el az IMF-hitel törlesztésére, emellett jelentősebb összeggel apasztotta még az átvett vagyont az, hogy 2011-ben mintegy 460 milliárd forintot használt fel az állam a központi költségvetés és az állami nyugdíjkassza hiányának kipótlására is - összegezte a Világgazdaság. 
A lap szerint az alap vagyonát tavaly év végén tovább csökkentette - egy tavaly ősszel benyújtott és elfogadott törvénymódosítás alapján lehetőség nyílt arra, hogy az NYRAA eszközeit térítésmentesen átadhassa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. Ezzel a lehetőséggel éltek is az alap kezelői, így tavaly decemberben 136,2 milliárd forintnyi eszközt, főleg hazai részvényeket adtak át az MNV-nek. A jogszabály szerint egyébként a nyugdíjalaphoz hasonlóan az MNV-nek is az államadósság csökkentésére kell fordítania a hozzákerült eszközöket. 

Kapcsolódó: 
   Varga: az államosítás nem visszalépés 
   Duplaannyiért fotózzák a tesifelelőst, mint Orbánt 
   Kötelező lakógyűléseket kell összehívni, ahol bemutatják a rezsicsökkenést 
   "Hazudunk magunknak, és hazudunk egymásnak is" - interjú Máté Krisztával 
   Vágóhídra küldené a fattyú lovakat a minisztérium