Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 29., péntek

18.155 - Névtelen NAV-os: Fejenként 341 milliót hozott a megszüntetett igazgatóság




Névtelen NAV-os: Fejenként 341 milliót hozott a megszüntetett igazgatóság 
2013. november 27., szerda 20:49 Index 

Szerda este mi is ott voltunk az atlatszo.hu budapesti beszélgetésén, ahol Horváth Andráson, a NAV-botrányt kirobbantó egykori adóellenőrön kívül Skype-on bejelentkezett a hétfőn felbukkant NAV-dolgozó, akit az őt ismerő Horváth csak "N. úr"-nak szólított. 

N. úr az Átlátszón már megjelenteken túl újabb részleteket mondott el a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságának tündökléséről és bukásáról. A hangja alapján negyvenes éveiben járó férfi szerint a KÜIG-et 2007-ben azért hozták létre, mert a megyei revizorok nehezen tudták felderíteni az egész országra kiterjedő, a vezető multikat vastagon érintő áfa-csalási ügyeket. Az Igazgatóság N. úr adatai alapján elképesztő hatékonysággal végezte munkáját: 2009-ben 101 ellenőr fejenként 234 milliónyi eltitkolt közterhet derített fel, de amikor már csak 70-en dolgoztak ott, akkor is 341 millió forint/fő volt a teljesítmény. 

 
Zöld mappában az egész NAV-botrány 
Cégek, nevek, számok, adótitkok vannak Horváth András mappájában, amit ma elvitt a Parlamentbe. Az MSZP és a Jobbik is meghallgatta, csak a Fidesz nem.

Ezt az elképesztő teljesítményt a KÜIG úgy érte el, hogy egy revizor csak 2-4 ellenőrzést végzett, de azt alaposan. A rejtőzködő NAV-os szerint a kormányváltás után tudatosan, minden szakmai indok nélkül lezüllesztették az igazgatóságot, az ellenőrök számát csökkentették, a terhelésüket 30-50 ügy/főre növelték, amiből csak átlagosan 4-7-et tudtak tisztességesen kivizsgálni, a többiben kénytelenek voltak a szúrópróba-jellegű ellenőrzésre hagyatkozni. 
N. úr a kiemelt adózókkal szembeni adóhatósági engedékenység hátterét csak úgy tartja felderíthetőnek, ha azt egy, a kormánytól függetlenül felálló szervezet vizsgálná, melyben volt adószakértők, adójogászok tudnák átvilágítani a NAV ellenőrzési osztályát. N. úr szerint az ügyet nem szabad a NAV-on belül vizsgálni, mivel azt politikai kinevezettek vezetik, az Állami Számvevőszék és az ügyészség pedig nem rendelkezik kellő szakértelemmel. N. úr azt állította, a NAV-on belül az adóellenőrzési iratokat nem lehet manipulálni, de csak egy kellően képzett szakember tudja kiolvasni, hol is történt csalás. 
Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta, "az egykori sértett dolgozók nyilvános vádaskodásai" lerombolják az adómorál javítása érdekében megtett kormányzati intézkedéseket. Kijelentette: Magyarországon rossz az adózási morál, az "ilyen hírkeltés tovább rontja az adómorált", ez pedig ellentétes az ország érdekeivel. 
Giró-Szász felidézte, hogy a NAV 2010-ben a Vám- és Pénzügyőrség, valamint az APEH egyesülésével jött létre, nyomozati hatáskörrel. Azzal, hogy a nyomozás odakerült, nagy, egységes adóhivatal jött létre, és "a hatáskörök jelentősen szélesedtek". Az összevonással a kormányszóvivő szerint leegyszerűsödött az adatkapcsolat az adóhivatal és az adónyomozók között. 

 


Kapcsolódó: