Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 27., szerda

18.134 - Többmilliárdos megszorítás: Zárolták az egyetemek pénzét


Többmilliárdos megszorítás: Zárolták az egyetemek pénzét 
Danó Anna - Ónody-Molnár Dóra 2013. november 23. NOL 

A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél, értesült a Népszabadság. Ez az első számítások szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent az ágazatban. Orbán Viktor májusi határozatával indokolják a milliárdos kivonásokat 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a zárolásról levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit. Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozik, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök "a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről" hozott. A túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette. 

A közigazgatási államtitkár csütörtöki levele szerint "az elrendelt zárolás azonnali végrehajtása érdekében, az intézmény bevétele terhére (...) soron kívül 2013. november 22-ig befizetni szíveskedjenek" az Emmi számlájára. Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb megszorítás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott. 

A Balog Zoltán által vezetett minisztérium levelében az is furcsa, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el. Ha az állami támogatás terhére zárolnának, azt az elszámolásnál vissza is kéne adniuk az intézményeknek. De nem csak ez különös a levélben. "Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy a hóközi fenntartási kiadások olyan mértékben kerüljenek teljesítésre, hogy a decemberben esedékes, november havi bérfizetések fedezete - a 2013. évi zároláshoz kapcsolódó befizetéseken túl - az intézmény rendelkezésére álljon" - utasította Lengyel Györgyi a rektorokat. 

Ezzel a mondattal a minisztérium lényegében elismerte, hogy az egyetemeken működési gondok vannak, a béreket fizessék ki, de a beszállítók még várhatnak. A most zárolt összegből a Semmelweis Egyetemre 481 millió forint jutott. Szél Ágoston rektor körlevelében már meg is tiltotta, hogy a gyógyításhoz külső szállítótól a klinikák vezetői vásároljanak. Az érintettek kizárólag az életmentő, sürgős esetek ellátásához szükséges eszközöket (vér, egészségügyi gázok, gyógyszerek, élelmiszerek) rendelhetnek, de ezekről is csak olyan számlákat írhatnak alá a gazdasági vezetők, amelyekben a kifizetést 2014-re dátumozták. 

Lapunknak az egyetemen dolgozó gyógyítók közül többen azt mondták: egyelőre fogalmuk sincs, hogy a nem sürgős, de életmentő eseteket hogyan, miből fogják megoldani. Hiszen ezeknek a betegeknek is joguk van az ellátáshoz, a területi ellátási kötelezettségből adódóan az egészségi állapotukat helyre kell állítani. Sőt egyikük úgy fogalmazott: bár régóta dolgozik egyetemi gyógyítóként, de még soha nem fordult elő, hogy ilyen szinten akadályozták volna a betegellátást. 

Tavaly hétmilliárd forintnyi zárolást vertek az intézményekre, akkor emiatt - a téli vizsgaidőszak ellenére - számos helyen bezártak könyvtárakat, kollégiumokat, épületszárnyakat, hogy az egyetemek vezetői így spóroljanak a fenntartási költségeken. A tavalyi zárolás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kormány felsőoktatási politikája ellen egységbe forrjanak az ágazat különböző szereplői, és utcára vonuljanak a diákok. 


A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél, értesült a Népszabadság. Ez az első számítások szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent az ágazatban. Az utasításban többek között ez áll: 
"Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy a hóközi fenntartási kiadások olyan mértékben kerüljenek teljesítésre, hogy a decemberben esedékes, november havi bérfizetések fedezete - a 2013. évi zároláshoz kapcsolódó befizetéseken túl - az intézmény rendelkezésére álljon" 
Jól értjük, hogy ez azt jelenti ugy rendelik el a zárolásokat, hogy tudják, ez gondot fog okozni még a fizetések folyósításában is? Ugyanott tartunk mint egy éve? (Kettős Mérce - nol.hu
Kapcsolódó: 
   Emmi: nem történt újabb zárolás a felsőoktatási intézményeknél