Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 13., csütörtök

19.580 - Egy csipetnyi Magyarország Hollandia szívében – Az Amstelveeni Magyar Iskola

Egy csipetnyi Magyarország Hollandia szívében – Az Amstelveeni Magyar Iskola

magyar-ovoda-iskola-hollandia-mtro

A hétvégenként működő Amstelveeni Magyar Iskola 2012 szeptemberében indult útjára hat megszeppent kisdiákkal és három – még náluk is megszeppentebb – tanítóval. Mára már közel negyvenöt gyermek látogatja rendszeresen az Eszterlánc Ovisulinak becézett iskolát, akiknek jelenleg egy héttagú tanári kar mutatja az utat a magyarság rejtelmeibe.

Hollandia. Amszterdam. Rengeteg eső, keskeny házak, hatalmas ablakok, birkanyájak, szélmalmok, tulipánföldek. A táj, ami körülvesz bennünket, bármerre járunk a környéken. De van egy hely Amszterdam mellett, Amstelveen városának egyik művelődési házában, ahol minden hónap második szombatján felcsendül a Búj, búj zöld ág, Az előre a kezedet, Tündérszép Ilonáról és Pom Pomról mesélnek, a hét vezér és Mátyás király legendáival ismerkednek, a Négyszögletű Kerekerdő szereplői pedig mind ott lapulnak a gyerekek között. Ez a hely nem más, mint az Eszterlánc Ovisuli, melynek küldetése, hogy a Hollandiában élő magyar származású gyerekekkel megismertesse a magyar kultúrát és hagyományokat. Lehetőséget teremt a magyarul írni és olvasni tanulásra, hogy a csemeték felcseperedve anyanyelvük útvesztőiben is boldoguljanak.

gyertek-el-a-magyar-alfoldre_mtro

Már az egészen aprók is

Az iskola nagyon hamar kibővült az óvodával, ahová már két éves kortól várják az apróságokat mesékkel, dalokkal, népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal. 2013 szeptemberétől pedig – hogy az egészen picik se maradjanak ki a jóból – elindult a baba-mama (vagy papa) klub is, ahol mondókákkal, ölbéli játékokkal fejlesztik a gyerekek képességeit.

Az iskolásoknál már komoly munka folyik. Az írni, olvasni tanulás mellett bebarangolják egész Magyarországot, együtt kalandoznak honfoglaló őseinkkel, csatába vonulnak János vitézzel, Mikkamakka, Dömdödöm és Bruckner Szigfrid bőrébe bújnak, kincskeresésre indulnak Budapesten.

magyar iskola hollandia sziveben

Jeles napok – magyar ünnepek

Az iskolában a nemzeti ünnepekről, a hagyományok ápolásáról sem feledkeznek meg. A diákok már ismerik az aradi vértanúkat, március tizenötödikén mindenki kokárdát visel, és a termeket elözönlik a kis magyar huszárok. Karácsonykor együtt éneklik a Mennyből az angyalt, húsvétkor tojást festenek és locsolóverseket tanulnak. A farsangi mulatság az év egyik legizgalmasabb eseménye, ahol a gyerekek és felnőttek önfeledten szórakoznak, és mindenki azzá változik, amivé csak akar.

Bár az iskola elsősorban a gyerekek miatt jött létre, szépen lassan kialakult egy közösség, melynek a felnőttek is lelkes tagjai. A családi napok alkalmával a szülők is aktívan részt vesznek a szervezésben, segítik a tanárok munkáját, örömmel osztoznak a hagyományok ápolásában.

magyar-hagyomany-hollandia

Hétvégi magyar iskolák

Nem az Eszterlánc Ovisuli az egyedüli ilyen iskola Hollandiában, nyolc bejegyzett hétvégi tanoda működik még az országban, többek közöttHágábanMaarsseenbenUtrechtbenLimburgban, Meppelben (bnnhzs@hotmail.com), Hengeloben (ehudu@freemail.hu) és Eindhovenben (sz_hunyadi@hotmail.com) is. A magyar közösségek a világ minden táján fontosnak tartják hagyományaink és kultúránk művelését, továbbadását a felnövekvő generációnak. Ezen szervezetek munkáját igyekszik segíteni a Balassi Intézet is, amely ötleteivel, kiadványaival, konferenciáival kapcsolatteremtő szerepet tölt be a hazai és a külhoni pedagógusok között. Az intézetnek köszönhetően került megrendezésre 2012-ben a Hétvégi Magyar Iskolák Világtalálkozója is, melynek során közel száz magyar tanár érkezett a négy világtáj felől az anyaországba, hogy gyarapítsák tudásukat és megosszák egymással tapasztalataikat.

eszterlanc-ovisuli-csoportkep-amstelveen

Nem könnyű élni egy kultúrában, és közben megpróbálni részese lenni egy távolinak is. Hatalmas erőfeszítést igényel megőrizni tradícióinkat egy idegen környezetben, és bár ezek a családok messzire kerültek az otthontól, mégis ott vannak minden alkalommal, és együtt fedezik fel a magyarsághoz tartozás csodáját. Történik mindez eredményesen, hiszen nincs annál jobb visszajelzés, mikor a kis nebulók már szeptemberben arról beszélnek, hogy kinek a bőrébe fognak bújni farsangkor, vagy a nap végén nem akarják otthagyni az iskolát, és azt kívánják, bárcsak mindennap lehetne jönni a magyar ovisuliba.

Amstelveeni Magyar Iskola
Email:
 csonkikata@gmail.com

Legutolsó szerkesztés: 2014-11-12