Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 23., vasárnap

19.637 - Igazságügyi Minisztérium: ​Nagymértékben csökken a tőketartozás és a hitelek kamata


Feladó: Igazságügyi Minisztérium
Dátum: 2014. november 21. 17:27
Tárgy: Az Igazságügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



Az Igazságügyi Minisztérium heti hírlevele 2014-11-21
Nagymértékben csökken a tőketartozás és a hitelek kamata

A forintosításról és a fair bankokról szóló törvényjavaslatok eredményeként a devizahitelesek tőketartozása és a hitelek kamata is nagymértékben csökken – mondta az igazságügyi miniszter az Országgyűlésben 2014. november 21-én.

Párbeszéddel kell megoldani a Magyarországgal kapcsolatos vitás ügyeket

Ha bármilyen kérdés merül fel Magyarországgal kapcsolatban, azt továbbra is a párbeszéd szellemében kell kezelni – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európa Tanács (ET) és az Emberi Jogok Európai Bíróságának vezetőjével folytatott strasbourgi tárgyalásait követően.

Lett szakértőkkel tárgyaltak az Igazságügyi Minisztériumban

A polgári ügyekben való igazságügyi együttműködés területén elfogadott uniós jogi aktusok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos magyar tapasztalatokat osztják meg az Igazságügyi Minisztérium szakértői, valamint magyar bírák és egyetemi oktatók a 2014. november 19-20-i, a Lett Köztársaságból érkező delegáció számára szervezett tanulmányút keretében.

Új kegyelemi eljárás lép életbe a tényleges életfogytiglanra ítélteknél

Új kegyelemi eljárás lép életbe a tényleges életfogytiglanra ítélteknél a büntetés-végrehajtási törvény keddi módosítása értelmében, negyven év után automatikusan, hivatalból indul az eljárás – ismertette Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Kötelező kegyelmi eljárást kaphatnak a tényleges életfogytiglanra ítéltek

Az Országgyűlés több ponton módosította a 2013-ban elfogadott büntetés-végrehajtási kódexet 2014. november 18-án, a változtatások egyikeként pedig bevezetett egy kötelezően lefolytatandó kegyelmi eljárást a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében.

Répássy Róbert a forintosításról

A fair bankokról szóló törvény pedig javítani fogja a jövőbeni hitelezésben az adósok helyzetét – közölte Répássy Róbert államtitkár a Jobbik képviselőjének felszólalására reagálva az Országgyűlésben 2014. november 17-én.

Szakmai együttműködés a hatékonyabb igazságszolgáltatásért

Az igazságszolgáltatás hatékonyságának, gyorsaságának növelését, az egységes, kiszámítható ítélkezési gyakorlat és a jogbiztonság erősítését szolgáló szakmai együttműködésről beszélt Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a XX. jubileumi Kriminálexpón.

A jogviták rendezésének gyorsítása az egyik fő célja a perrendtartás megújításának

A jogviták ésszerű időn belüli befejezése a polgári perrendtartásról szóló törvény megújításának egyik fő célja – mondta Wopera Zsuzsanna miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.