Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 20., csütörtök

19.627 - A Pedagógusok Szakszervezete 2014. november 22-én 14 órától demonstrációt tart Budapesten.



2014. november 19.

Alultáplált, éhes gyerekek az iskolákban: szombaton pedagógustüntetés

Katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét a jövő évi költségvetés tervezete – állítja a Pedagógusok Szakszervezete, ezért tüntetést szervez november 22-én, szombaton. A demonstrációra nemcsak tanárokat, hanem szülőket, diákokat is várnak.


November 22. 1991 óta a magyar közoktatás napja, amiről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) minden évben valamilyen rendezvénnyel vagy akcióval emlékezett meg. Idén elégedetlen tanárok, köznevelési dolgozók, diákok és szülők fognak az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonulni, hogy tiltakozzanak a közoktatás kivéreztetése ellen.

A magyar közoktatás napjának idén a gyermekszegénység a központi eleme – mondta a PSZ szerdai sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a szervezet elnöke.

 

„Minőségi oktatást ott nem lehet csinálni, ahol a gyermekek az éhségtől kiesnek a padból"

 

Kollégái folyamatosan arról tájékoztatják, hogy a gyerekek rosszul öltözöttek, alultápláltak, éhesek. Nagyon sok gyereknek a péntek délutáni uzsonna az utolsó étel, amit elfogyaszt, mert hétvégén, otthon már nem biztos, hogy kap enni. Hétfőn aztán a – nettó 70 ezer forintért dolgozó – dadus hoz otthonról kenyeret és margarint, hogy az éhező gyerekeknek a reggeli előtt enni tudjon adni. „Ezért a szelet kenyérért is összeverekednek a gyerekek" – mondta Galló Istvánné, hozzátéve, hogy ez nem költői túlzás, hanem mindennapi tapasztalat.

Galló Istvánné

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakítása most zajlik – írásos előterjesztés azonban még nem készült arról, mi lesz a folyamat végeredménye. A költségvetési tervezet számaiból azonban néhány dolog kiolvasható.

Profilátalakítás és -tisztítás címén szétbontják azokat a többcélú intézményeket, ahol szakközépiskola és gimnázium működik együtt. A gimnáziumi osztályokat itt valószínűleg megszüntetik. Orbán Viktor is azt nyilatkozta nemrég, hogy a közepes érettségi a munkaerőpiacon nem használható, helyette szakmát kell tanulniuk a gyerekeknek.

A PSZ szerint ez a tanuláshoz való jog csorbítása. „Már tizenéves korban szelektálják a gyerekeket" – mondta Galló Istvánné. Szerinte most fog beérni a 16 éves tankötelezettségi korhatár rossz hatása. Egy 2011-es, a köznevelési rendszer átalakításához készült tanulmány szerint a 16 éves tankötelezettségi korhatár mintegy 4900 pedagógus-álláshely megszűnését fogja eredményezni, és 10-12 ezer 16 éves fiatal fog mindenféle szakképesítés nélkül kijönni a rendszerből.

Galló Istvánné leszögezte, a szegénységből való kitörés lehetősége az oktatáson múlik. Olyan oktatást kell biztosítani a fiataloknak, hogy az iskolából kikerülve ne munkanélküliek legyenek, és ne is a közmunkások számát szaporítsák.

A PSZ ezért arra kéri a szülőket, hogy álljanak a kezdeményezés mellé, és támogassák a tanárokat.

 


Gyülekezés: 13 órától a Széchenyi István téren (a Magyar Tudományos Akadémia előtt).

Nagygyűlés: 14:30-kor a Szalay utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.