Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 20., csütörtök

19.630 - Surján László: Az utcai csatazaj ellenére Magyarország az Unión belül csak a huszadik helyen van a korrupciós rangsorban, s helyzete nem romlik.


Ez a hozzáállás nem új, ott volt már a Gyurcsány ellenes elhíresült Kossuth téri csoportosulásban, de megjelent a Jobbik és az LMP retorikájában is, ez utóbbinak még a neve is mintha erről szólna.
A sorozatos választási vereségek és az a hihetetlen önsorsrontás, amit a baloldali pártok az önkormányzati választásokon műveltek, a párt nélkül maradt szürkeállományt is arra indíthatta, hogy új erőt kell létrehoznia. Erre a célra adva volt a Bajnaihoz egykor közel álló és profi szintű zavart keltésre képes HA HA, és adva volt egy meglovagolható hangulat, az internet adó kiváltotta felháborodás. Ez azonban kevés lesz egy kormányváltást eredményező választási szerepléshez. Látszólag persze még van idő egy új erő felépítésére. Három év hosszú. Persze ha komolyan elkezdik ezt az erőt felépíteni, szembe találják magukat a jelenlegi ellenzékkel. Ezeknek a pártoknak a létét, a Fidesznek csak a hatalmát veszélyezteti, ha veszélyezteti, egy ilyen csoportosulás.
Ráadásul a kormányoldalnak van egy komoly eszköz a kezében. A tényleges korrupció elleni fellépés. Az utcai csatazaj ellenére Magyarország az Unión belül csak a huszadik helyen van a korrupciós rangsorban, s helyzete nem romlik. Itt a nagy alkalom, hogy megpróbáljunk még tovább lépni. Választások szempontjából ugyanis nem az a legfontosabb, hogy ki mennyire korrupt, lehet bár a hatalom teljesen tiszta, de ha azt vélik a polgárok, hogy a kormány jobban sáros, mint ellenfelei, akkor veszíteni fog. Ezt lehet, sőt kell megakadályozni egy látványos és hatásos korrupció ellenes fellépéssel. Ami mellesleg az amerikaiakkal kapcsolatos vitában is értékes pontokat hozhat.
Bizakodom hát.
Téged pedig továbbra is barátsággal köszöntelek:
Surján László

Kedves Szűcs Julianna!  A legutóbbi, hétfői tüntetés felemás fogadtatása elgondolkodtatja az embert. Nem arra gondolok, hogy a kormányoldal elvetette, az ellenzék meg lelkesedett érte, hiszen ez a dolog természetéből adódik. A kormánnyal szemben álló média is erőteljes kritikákat fogalmazott meg, a beszédek tartalmát is, a kivitelezést is rossznak tartották. Számomra nemcsak ez jelzésértékű, hanem az is, hogy magán a tüntetésen is érezhető volt, a tüntetést kísérő internetcsatáknak is kiemelt üzenete volt, hogy az a bizonyos közfelháborodás a teljes politikai elitre vonatkozik, a kormányoldalra épp úgy, mint az ellenzékre. Ez a hozzáállás nem új, ott volt már a Gyurcsány ellenes elhíresült Kossuth téri csoportosulásban, de megjelent a Jobbik és az LMP retorikájában is, ez utóbbinak még a neve is mintha erről szólna.   A sorozatos választási vereségek és az a hihetetlen önsorsrontás, amit a baloldali pártok az önkormányzati választásokon műveltek, a párt nélkül maradt szürkeállományt is arra indíthatta, hogy új erőt kell létrehoznia. Erre a célra adva volt a Bajnaihoz egykor közel álló és profi szintű zavart keltésre képes HA HA, és adva volt egy meglovagolható hangulat, az internet adó kiváltotta felháborodás. Ez azonban kevés lesz egy kormányváltást eredményező választási szerepléshez. Látszólag persze még van idő egy új erő felépítésére. Három év hosszú. Persze ha komolyan elkezdik ezt az erőt felépíteni, szembe találják magukat a jelenlegi ellenzékkel. Ezeknek a pártoknak a létét, a Fidesznek csak a hatalmát veszélyezteti, ha veszélyezteti, egy ilyen csoportosulás.   Ráadásul a kormányoldalnak van egy komoly eszköz a kezében. A tényleges korrupció elleni fellépés. Az utcai csatazaj ellenére Magyarország az Unión belül csak a huszadik helyen van a korrupciós rangsorban, s helyzete nem romlik. Itt a nagy alkalom, hogy megpróbáljunk még tovább lépni. Választások szempontjából ugyanis nem az a legfontosabb, hogy ki mennyire korrupt, lehet bár a hatalom teljesen tiszta, de ha azt vélik a polgárok, hogy a kormány jobban sáros, mint ellenfelei, akkor veszíteni fog. Ezt lehet, sőt kell megakadályozni egy látványos és hatásos korrupció ellenes fellépéssel. Ami mellesleg az amerikaiakkal kapcsolatos vitában is értékes pontokat hozhat.  Bizakodom hát.  Téged pedig továbbra is barátsággal köszöntelek:  Surján László