Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 18., kedd

19.621 - Magyar Békekör Szijjártó Péter moszkvai látogatásáról


Feladó: Békekör Magyar
Dátum: 2014. november 18. 9:39
Tárgy: Magyar Békekör Szijjártó Péter moszkvai látogatásáról
Címzett:
​Kutasi József Antal​



Magyar Békekör Szijjártó Péter moszkvai látogatásáról

Budapest, 2014. november 18. kedd (MSZF)

 

     A Magyar Békekör kedden támogatásáról biztosította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek azt a tervét, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatandó moszkvai tárgyalásain megerősítse Magyarország elszántságát a Déli Áramlat gázvezeték felépítésére, és megállapodjon vele az építkezés mielőbbi beindításáról – tudatta a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum.

     A civil szervezetekből és kisebb parlamenten kívüli pártokból verbuválódó Békekör szerint hazánknak nemzeti érdeke a biztonságos energiaellátás, s ez a legkedvezőbb feltételekkel hosszú távon is Oroszországból biztosítható.

     A Békekör szerint téved, aki úgy gondolja, hogy a keleti nyitáshoz csak az Orbán-kormánynak fűződik érdeke. Az Oroszországgal, Kínával, és az Eurázsiai Gazdasági Közösséggel való együttműködéshez nemzeti érdek fűződik. Különösen igaz ez olyan körülmények között, amikor az Európai Unió növekedése stagnál, és a tőkés világgazdaság válsága tovább tart.

     A Békekör azt javasolja Szijjártó Péternek, hogy Moszkvában jelentse be: hazánk visszavonja hozzájárulását az EU Oroszország ellen foganatosított gazdasági szankcióihoz. Az Orbán-kormány ezzel a lépéssel okafogyottá tehetné az agrártermékeinket sújtó orosz ellenintézkedést, és szabad utat biztosíthatna mezőgazdasági termékeink további kivitele előtt az orosz piacra.

     Az ukrán helyzettel kapcsolatban a Magyar Békekör azt ajánlja Szijjártó Péternek, hogy az Ukrajnában élő nemzetiségek és nemzeti kisebbségek, így az oroszok és a magyarok szabadságjogainak biztosítása érdekében jusson közös nevezőre az orosz féllel, hiszen a népek szabadságának elismerése nélkül nem lehetséges tartós béke alapjául szolgáló politikai megoldás, és Ukrajna területi integritása sem biztosítható.

     Szijjártó Péter moszkvai látogatását a Békekör azért is fontosnak tartja, mert jó szolgálatra nyújt módot a NATO és Oroszország szembenállásának enyhítésére, és utat törhet Orbán Viktor miniszterelnök június 16-án megfogalmazott kezdeményezésének valóra váltása előtt, hogy hívjanak össze összeurópai konferenciát Oroszország bevonásával, és kössenek együttélési megállapodást Oroszországgal a következő 20-25 évre.+++

 

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu