Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 23., vasárnap

19.648 - 168 Óra Online írása 2014. november 23. Egyre nő a szegénység Magyarországon 2014. november 23.

2014. november 23.

Egyre nő a szegénység Magyarországon

2014. november 23.

A kormányzati intézkedések ellenére évről évre nő a szegények száma itthon. Ez derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának adataiból, amit a Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete dolgozott fel. A 7 év alatti gyermekek körében még Románia és Bulgária is jobban teljesít Magyarországnál.

Kapcsolódó írásaink

  • Tud időben rezsit vagy lakbért fizetni?
  • Tud rendesen fűteni?
  • Van pénze váratlan kiadásokra?
  • Tud rendszeresen húst enni?
  • Van pénze egy hét üdülésre?
  • Van autója?
  • Van mosógépe?
  • Van tévéje?
  • Van telefonja?

Ha a fenti kérdések közül háromra nemleges a válasz, akkor a megkérdezett – az Európai Unió statisztikai hivatal, az Eurostat szerint – súlyos nélkülözésben él.

Magyarország egyre hátrébb csúszik az Eurostat rangsorában. 2013-ban az emberek több mint egynegyede (26,8 %) nélkülözött hazánkban. Összehasonlításképpen: Szlovákiában ugyanez a szám 10,2 %, míg az uniós átlag 9,6 %.

Az Eurostat adatait a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Intézete dolgozta fel. Egyik munkatársuk szerint a helyzet 2008 óta folyamatosan romlik, a közmunkaprogram sem segít. „A helyzet azért katasztrofális, mert közben leépítették azokat a mechanizmusokat, képzéseket, átképzéseket, amelyek a a valódi munkaerőpiacra tudnák átirányítani az embereket. A közmunka egy évben 2-3 hónapig ad az embereknek, de ez idő alatt sem tud annyit keresni, hogy a szegénységből kiemelkedjen" – mondta az RTL Klubnak Szikra Dorottya, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója.

Az ellenzék szerint a helyzet felháborító. Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy Balogh Zoltán korábban azt mondta, minisztersége alatt 500 ezer fővel akarja csökkenteni a szegények számát. „Akkor most tisztelettel tudatom önökkel, hogy a kormányzásuk négy és fél évében 500 ezer fővel nőtt a szegények száma" – fogalmazott Korózs.

A szociológusok szerint a 7 évesnél fiatalabbak szegénységét egyedül Magyarországon nem sikerült megállítani. Rétvári Bence államtitkár szerint ugyanakkor a kormány mindent megtesz a szegénység ellen. "Én látom, hogy szerte a világban a válság következtében egyre nehezebb helyzetbe sodródott sok család. De ez a kormány egyik családot sem hagyta cserben" – mondta Rétvári. Szerinte a helyzet jövőre még jobb lesz a devizahitelek csökkenése miatt.

A szociológusok szerint viszont jövőre a szegénység nőni fog, több között azért, mert a családi pótlék kifizetését feltételekhez kötik.

Címkék: 
- See more at: http://www.168ora.hu/itthon/egyre-no-szegenyseg-magyarorszagon-132198.html#sthash.G8poCPT7.dpuf