Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. november 17., hétfő

19.604 - Magyarország > Mikor utalják a nyugdíjakat 2015-ben?

Sok nyugdíjas már tudta, de csak most lett hivatalos 

  • Pénzcentrum
  • 2014. november 16. vasárnap 13:02
    Bár több olvasónk szerint minden nyugdíjas fejből tudja, talán mégis van olyan, aki számára fontos lehet, hogy hivatalosan is közzétették a nyugdíjak utalásának 2015-ös rendjét. Mutatjuk. 

    Mikor utalják a nyugdíjakat 2015-ben

    Jövőre is minden hónap 12-én utalják a nyugdíjat azoknak, akik számlájukra kérik. Ha 12-e hétvégére esik (áprilisban, júliusban, szeptemberben), pénteken utalják a nyugdíjakat. Decemberben a hónap elején érkezik majd a nyugellátás - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatásából.
    2014-ben a novemberi nyugdíjat 12-én, szerdán utalták, decemberben pedig 3-án (szintén szerdán) érkezik a pénz a bankszámlákra.

    Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

    A nyugdíjasok természetesen kérhetik, hogy nyugellátásukat lakossági folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.
    Ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáróltölthető le, a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.
    Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

    A számok egyébként azt mutatják, hogy több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi.