Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 17., csütörtök

727 - Gyanú és bűncselekmény hiányában elutasította a főügyészség a Civil Jogász Bizottságnak a miniszterelnök ellen még márciusban tett feljelentését

Von: Koliba Hungaricus [mailto:koliba_hungaricus@yahoo.co.uk]
Gesendet: csütörtök, 2008. április 17. 11:21
An: Kutasi József

Betreff: Nem is vártunk mást :-)

Elutasították a CJB Gyurcsány elleni feljelentését

2008. április 17. 10:47HunHír.Hu

Gyanú és bűncselekmény hiányában elutasította a főügyészség a Civil Jogász Bizottságnak a miniszterelnök ellen még márciusban tett feljelentését - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön.

Keresztes Imre közölte, azért nem indítanak nyomozást a kormányfő ellen, mert nem találtak olyan konkrét adatot, ami azt igazolná, hogy Gyurcsány Ferenc "bármilyen módon részes lenne akár több emberen elkövetett emberölés bűncselekményében, akár gyülekezési szabadság megsértésének bűntettében". A határozat nem jogerős, a feljelentő a határozat ellen panasszal élhet - fűzte hozzá.

A döntés még a múlt héten született, és a feljelentő ezen a héten vette kézhez a határozatot. Az ügyészségre március 13-án érkezett meg a Civil Jogász Bizottság feljelentése azt követően, hogy a szervezet bejelentette: a 2006. szeptemberi és októberi események miatt feljelentést tesz a miniszterelnök ellen.

Völgyesi Miklós, a bizottság elnöke akkor azt közölte: a miniszterelnököt "a gyülekezési szabadság megsértésének bűntette és sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntette kísérlete bűnrészesként elkövetésének magalapozott gyanúja" miatt jelentik fel.

A feljelentésben a gyülekezési szabadság megsértését azzal indokolták, hogy Gyurcsány Ferenc tehető felelőssé azért, hogy a Fidesz október 23-i ünnepsége után a rendőrség "összekeverte" a békésen tüntetőket a radikális magatartást tanúsítókkal, s az ezt követő akciók "véres és brutális végrehajtásért" is. A sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérletében szerintük Gyurcsány Ferenc azért vonható felelősségre, mert a rendőrség olyan eszközöket vetett be a tömegoszlatások során, amelyek az emberi élet kioltására is alkalmasak lehetnek. Ezek közé sorolták a gumilövedékeket és a gázgránátokat is.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------