Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 24., csütörtök

777 - Magyarország 66 %-a mezőgazdasági terület. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a föld az ország.

Von: opusstone [mailto:opusstone@invitel.hu]
Gesendet: csütörtök, 2008. április 24. 19:12
An: Kutasi József
Betreff: Péntek 12.30 Lánchíd Rádió FÖLDKÉRDÉS]

 

Kedves Barátaim!

 

Holnap, azaz *PÉNTEKEN 12.30-tól a Lánchíd Rádió (FM 100,3)* Kulissza című műsorában a FÖLDKÉRDÉSRŐL hallhattok beszélgetést.

 

A műsorban Kovács Anita, Roszik Péter és én beszélgetünk arról, hogy kinek teremjen a föld Magyarországon?

 

Magyarország 66 %-a mezőgazdasági terület. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a föld az ország. Sokszor halljuk azt az érvet, hogy mindegy kinek a tulajdonában van a föld, mert el nem viheti... *EGYÁLTALÁN NEM MINDEGY!!! *El ugyan nem viheti, de  hiába van itt fizikai értelemben a föld, ha semmi közünk hozzá, ha nem rendelkezhetünk fölötte.

 

Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez a kérdés nem csak a gazdálkodókat, vidéken élőket érinti, hanem minden magyar embert. Komoly tudósok figyelmeztetnek, hogy a Föld energiaforrásai csökkennek - az a gyakorlat, hogy Dél-Amerikából, Kínából hozzuk az élelmiszert, esztelenség, mely hosszú távon nem fenntartható. Biztonságot csak az jelenthet, ha magunk rendelkezünk erőforrásainkkal, és hosszú távon is képesek vagyunk "mindennapi kenyerünket" megtermelni. Ha engedjük kicsúszni a földeket a kezünkből, akkor teljes kiszolgáltatottságba sodródunk városon és vidéken egyaránt.

 

Többször történt már kísérlet arra, hogy a Földtörvény módosításával lehetővé tegyék a gazdasági társaságok (cégek) számára - ezen keresztül pedig a külföldiek számára - a földtulajdon szerzést. Legutóbb éppen az elmúlt hetekben indult útjára egy ilyen kísérlet - mellyel talán most mégis visszaléptek, de bizonyosan ott állnak startra készen azok a tőkeerős körök, akik szemet vetettek a magyar földre, és mindent megtesznek azért, hogy kiszorítsák pozícióikból a helyi gazdákat, helyi közösségeket. Ebben segítségükre van  a kormány azzal, hogy ellehetetleníti a kistelepüléseket az iskolák, posták, vasútvonalak megszüntetésével... Több, mint 1700 települést, több, mint 1,5 millió embert érintenek ezek az embertelen és esztelen intézkedések.

 

Nagyon-nagyon oda kell figyelni MINDENKINEK (!!!)  erre a kérdésre, nagyon oda kell figyelni a még állami tulajdonban levő földekre!

 

Támogatni kell az osztatlan közös tulajdonban levő földek tulajdonosait, hogy birtokba vehessék földjeiket. Támogatni kell a gazdákat, hogy megmaradhassanak - és hosszú távú biztonságot nyújthassanak mindannyinknak.

 

Üdvözlettel

 

Ácsné Éva

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------