Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 20., vasárnap

754 - Benes, az örök, a kőbe vésett? BENES TÜNTETÉSEK: MÜNCHENBEN, BUDAPESTEN, NEW YORK , LOS ANGELES , BÉKÉSCSABA....

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: vasárnap, 2008. Április 20. 17:29
An: Kutasi József
Betreff: A Nemzeti Hirhalo Gyujtott Hirei 2008.04.20.


Benes, az örök, a kőbe vésett?
Civilek tiltakoztak Münchenben, Stockholmban
2008. április 19.

A németországi Hunnia Baráti Kör kezdeményezésére civil szervezetek tüntettek Szlovákia müncheni főkonzulátusa előtt szombaton. A részvevők feliratos táblákkal, valamint német és magyar nyelvű felszólalásokban tiltakoztak a Benes-dekrétumok érvényben tartása és a pozsonyi kormánytag Szlovák Nemzeti Párt honlapján megjelent térkép ellen, amelyen Magyarország már nem is szerepelt. A tüntetéssorozat helyszínei között szerepel Európa számos nagyvárosa, így Bécs, Stockholm, Bern és Brüsszel, de demonstrációt szerveztek Európán kívül is, például New Yorkban és Canberrában.

A részvevők feliratos táblákkal, valamint német és magyar nyelvű felszólalásokban tiltakoztak a Benes-dekrétumok érvényben tartása és a pozsonyi kormánytag Szlovák Nemzeti Párt honlapján megjelent térkép ellen, amelyen Magyarország már nem is szerepelt.

A szülőföldjükről elüldözött szudéta-német szövetségének képviselője tarthatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió két tagállamának két kormánya, - a prágai és a pozsonyi kabinet - megerősítette a Benes-dekrétumokat, amelyek alapján a második világháború végét követő időszakban erőszakkal kényszerítettek távozásra sok százezer német és magyar nemzetiségű csehszlovákiai lakost.


Stockholmban is tüntettek a Benes-dekrétumok ellen



A magyar felszólalók tilrakoztak amiatt is, hogy a Szlovák Nemzeti Párt hivatalos honlapján olyan térkép jelent meg, amelyen a Dunántúl Ausztriához, a többi magyar terület pedig Szlovákiához tartozik és Magyarország egyáltalán nem is létezik. Kifogásolták, hogy a térkép ugyan néhány napja eltűnt a honlapról, ám a fő pozsonyi kormánypárt eddig nem határolta el magát Jan Slota ismételt magyar-ellenes nyilatkozataitól.

A tiltakozás részvevői petíciót próbáltak átadni Szlovákia müncheni főkonzuljának, azonban a diplomáciai kirendeltségről senki sem volt hajlandó átvenni a dokumentumot.

A rendezők bejelentették, hogy a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos tiltakozásukat a jövő héten, április 22-én Strasbourgban átadják az Európai Emberi Jogi Bíróságnak és ezt követően az intézmény előtt is békés tüntetést rendeznek.

Forrás: szon.hu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tüntetes Canberra-ban a benesi dekrétumok ellen
írta Karasszon Attila
2008., HUNSOR medencefigyelő

Hazaérkeztem a Canberrai tüntetésről. 30 valahányan voltunk. Mondhatni csak, de az időjárás úgy Melbourne-ban (580 km-re van Canberratól) és Sydney-ben (300 km-re van Canberratól) nagyon szeles-esős volt. Mint láthatjátok a távolság sem csekély... Canberra-ból 3-an voltak. Canberrában (mivel magaslaton helyezkedik el) rosszabb időre számítottunk.

Szerencsére csak erős szél volt időnként, de a tüntetés ideje alatt a jó Isten esőmentes időt adott. Beszédet mondott Pappné Szarka Etelka (aki már itt született magyar) és jómagam.

A szlovák nagykövet beinvitált minket (a delegációt és a media/TV embereit) és elmondta rögtön a Petíció átvételekor, hogy nem ismeri részletesen a Benes Decretumokat. (mintegy védekezésül)

A nagykövetség előtt 2 órát töltöttünk, mindenkire jutott tiltakozó tábla és zászló. (Árpádsávos is...) Onnan átvonultunk a magyar nagykövetség elé és a Himnusz elkezdésével egyidőben megnyomtuk a gombot a nagykövetség kapuján. Nem a nagykövet jött ki, hanem egy konzul. Szépen várt, amíg énekeltük a Magyar Himnuszt.

Ô is behívott minket (a delegációt, amely 3 emberből állt; a Melbourne-i Trianon Társaság vezetőjéből, Pappné Szarka Etelkából, Óvári Attilából, aki a (nagyon kis létszámú és az ottlévő Magyar nagykövetség által erősen befolyásolt) Canberra-i Magyar Szövetség lelkes, nemzeti érzelmu vezetője és belőlem állt. Jelen voltak még a media/TV emberei.

Bennt átadtuk az aláírt Petíciókat, hogy táblázzák ki a Magyar parlamentben és követeltük, hogy tartsák napirenden folyamatosan úgy otthon, mint az Europa Parlamentben a témát. A Konzul, Bozsik úr védekezésképpen elmonta, hogy a külügyminiszter és az Elnök úr is rosszalását fejezte ki tavaly szeptember 20.-án, mikor a szlovák parlament megerősítette a Benes dekretumokat.

Mondtuk, hogy egyszeri rosszallás nem ér semmit, de nem vitatkozni mentünk, hanem kifejezni követelésünket és tiltakozásunkat.

Kinnt újra nagyon szép és lelkesítő beszédet mondott Pappné Szarka Etelka és én zártam egy rövid beszéddel a napot hivatkozva követeléseinkre és elvárásainkra a kormány felé.

Mindez itteni idő szerint délután 1-től este 5-ig tartott. Kint értünk énekelték a demonstrálók a Székely Himnuszt és a régi magyar Himnuszt.

Nagyon megható volt és szerintem ha nem is volt eredményes önmagában, de mint szem a láncban talán figyelemfelkeltő volt.

Képekkel és videó felvétellel az ígéretek szerint később tudok szolgálni.

Karasszon Attila
Sydney

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Békéscsabán tüntettek a Benes dekrétumok újbóli meger
ősítése ellen
2008.04.19. szombat 17:33 dunatv.hu

A Benes-dekrétumok újbóli megerősítése ellen tüntettek százan Békéscsabán, a szlovák főkonzulátus előtt.

A beadvány készítői és aláírói szerint a pozsonyi parlament határozata a Benes dekrétumok megerősítéséről összeegyeztethetetlen az európai eszmékkel és az emberi jogokkal. Azért szerveztek újfent több hazai és külföldi tiltakozást, mert a tavaly szeptemberi nem kapott kellő visszhangot az Európai Unióban.

Szabóné Kocziha Tünde a Viharsarok a Nemzetért Egyesület elnöke bízik abban, hogy ez meghallgatásra fog találni és valamilyen reakció történik, hiszen éppen a napokban lehetett például egy térképet látni az interneten, Jan Slota pártjának a térképét, ahol gyakorlatilag Magyarország nem szerepel.

Tüntetés volt Európa több városában a szlovák diplomáciai testületek épületei előtt. A Németországban élő magyarok Münchenben Szlovákia főkonzulátusa előtt szerveztek tüntetést - jelentette a Híróra tudósítója. Kifogásaikat peticióba foglalták, amelyet azonban a diplomáciai képviseleten senki nem volt hajlandó átvenni. A müncheni tüntetés szervezői bejelentették, hogy panaszukat az Európai Emberi Jogi bíróság elé terjesztik, és április 22-én Strassburgban is tiltakozó gyűlést rendeznek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az USÁ-ban is tüntettek a Benes-dekrétumok ellen
MTI 2008. 04. 19., 19:47Utolsó módosítás: 2008. 04. 20., 1:07 [origo]

Az Egyesült Államokban is tüntettek a szlovák nagykövetségek épületei előtt a Benes-dekrétumok ellen. A New Yorki-i és a Los Angelesben lévő konzulástusok épületei előtt mintegy 50-60 fő demonstrált. A Magyarországon szervezett megmozduláson kétszázan vettek részt, és a tüntetés alatt nem került sor renőrségi intézkedésre.

A pozsonyi parlament által tavaly megerősített Benes-dekrétumok ellen tiltakoztak - magyar idő szerint - vasárnap hajnalban New Yorkban és Los Angelesben a szlovák konzulátusok előtt. New Yorkban 50-60 fő tüntetett több mint két órán keresztül. A tiltakozók közül többen magyar és árpádsávos zászlóval vonultak fel. A transzparenseken olyan feliratok szerepeltek, mint "Benes dekrétumok - magyar-német holokauszt", "Miért bűn magyarnak lenni Szlovákiában?", "Benes soha többé!" - minderről a megmozdulás egyik szervezője, Szilágyi Ákos, a New York-i Polgári Kör vezetője tájékoztatta az MTI-t.

Az Európai Parlamenthez (EP) jövő kedden eljuttatandó tiltakozás szerint a magyar nemzetet nem terheli a kollektív bűnösség szelleme, ez nem egyeztethető össze az egyetemes emberi jogokkal. A petíció szerint az EP-nek napirendjére kellene tűznie a Benes-dekrétumok, és a vonatkozó határozat ügyét. A megfelelő pozsonyi válasz elmaradása, illetve a tömeges emberi jogsértést fenntartó szlovák reakció esetén az EU-parlament kezdeményezzen eljárást a maastrichti szerződés megsértése miatt, "végső soron Szlovákia uniós tagsági jogainak felfüggesztését" - tartalmazza a szöveg.

Atrocitások nélkül

Mintegy kétszázan tiltakoztak szombat délután a Benes-dekrétumok ellen a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épülete előtt - közölte az MTI tudósítója. Az úgynevezett Pannon Nemzeti Gárda által szervezett demonstráción a szónokok arról beszéltek, hogy világszerte több szlovák konzulátus előtt követelik magyar szervezetek a Benes-dekrétumok eltörlését. A megjelent szervezetek képviselői azt hangoztatták: az Európai Unió és a magyar kormány eddig nem tett eredményes lépéseket azért, hogy a dekrétumokat eltöröljék.

A szervezők tiltakozó petíciót akartak átadni a szlovák nagykövetség képviselőinek, azonban azt senki nem vette át. Ekkor közölték: a mintegy ezer aláírással megerősített petíciót ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz juttatják el. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tömeg többször is skandálta: "Vesszen Trianon". A tüntetésen mintegy száz tagjával képviseltette magát a Magyar Gárda.

A nagykövetség épületét a rendőrség kordonnal vette körül, azon belül rohamrendőrök álltak. A demonstráció - amelyhez 21 szervezet csatlakozott - nem sokkal fél hét után békésen ért véget, rendőri intézkedés nem történt.

A szlovák külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában hangot adott nyugtalanságának, hogy több magyar szervezet Szlovákia több nagykövetsége elé tiltakozást hirdetett meg a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni meghurcoltatásait a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő, a pozsonyi parlament által tavaly ősszel megerősített Benes-dekrétumok ellen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BENES TÜNTETÉSEK: MÜNCHENBEN, BUDAPESTEN, NEW YORK ÉS LOS ANGELES
2008. 04. 19. bumm.sk

Mintegy kétszázan tiltakoztak szombat délután a Benes-dekrétumok ellen a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épülete előtt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az úgynevezett Pannon Nemzeti Gárda által szervezett demonstráción a szónokok arról beszéltek, hogy világszerte több szlovák konzulátus előtt követelik magyar szervezetek a Benes-dekrétumok eltörlését. A megjelent szervezetek képviselői azt hangoztatták: az Európai Unió és a magyar kormány eddig nem tett eredményes lépéseket azért, hogy a dekrétumokat eltöröljék.

A szervezők tiltakozó petíciót akartak átadni a szlovák nagykövetség képviselőinek, azonban azt senki nem vette át. Közölték: a mintegy ezer aláírással megerősített petíciót ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz juttatják el. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlóakt lengető tömeg többször skandálta: Vesszen Trianon!. A tüntetésen mintegy száz tagjával képviseltette magát a Magyar Gárda. A nagykövetség épületét a rendőrség kordonnal vette körül, azon belül rohamrendőrök álltak.

A demonstráció - amelyhez 21 szervezet csatlakozott - nem sokkal fél hét után békésen ért véget, rendőri intézkedés nem történt. A szlovák külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában hangot adott nyugtalanságának, hogy több magyar szervezet Szlovákia több nagykövetsége elé tiltakozást hirdetett meg a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni meghurcoltatásait a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő, a pozsonyi parlament által tavaly ősszel megerősített Benes-dekrétumok ellen.

A TA3 felvételei szerint az egyik demonstráló a Pozsonyban évente megrendezésre kerülő, hagyománytisztelő koronázási ceremóniáról kijelentette: a szlovákok annyira szánalmasak, hogy kisajátítják a magyarok történelmét...

Münchenben az SNS-fórumos térkép ellen tüntettek...

Münchenben a szlovák főkonzulátus előtt Németországban élő magyarok tiltakozó nagygyűlést rendeztek a Szlovák Nemzeti Párt hivatalos honlapján megjelent térkép ellen, amelyen Magyarország már nem is szerepel, tudósít az Infórádió. Az ominózus térképet egy anonim felhasználó töltötte fel a párt honlapjának fórumába, annak medializálását követően eltávolították onnét.

A szemerkélő eső ellenére a Dél-Németországban élő magyarok nagy számban jelentek meg a müncheni szlovák főkonzulátus előtti téren, hogy hangot adjanak mélységes felháborodásuknak a Benes-dekrétumok érvényben tartása felett.

A magyarok az ellen is tiltakoznak, hogy a pozsonyi kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt hivatalos honlapján olyan térképet tettek közzé, amelyen a Dunántúlt Ausztriához, a többi magyar területet pedig Szlovákiához csatolták, Magyarország pedig egyáltalán nem is létezik rajta. A tiltakozók szerint mindez beleillik a Benes-dekrétumok szellemében fogant nacionalista, magyarellenes irányvonalba, amelyet a Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Ján Slota kezdettől fogva követ.

A Benes-dekrétumok érvényben tartását mintegy betetőzték Ján Slota nyilatkozatai, amelyek eljutottak a Nyugat-Európában élő magyarokhoz is, akik számára alighanem betelt a pohár a Szlovák Nemzeti Párt térképével, ezért is rendeztek szombaton tiltakozó gyűlést a müncheni szlovák főkonzulátus előtt. A demonstrálók ezen álláspontjukat petícióba foglalták, amit megpróbáltak átadni a diplomáciai képviseletnek is.

"Végső soron egyszerűen anakronizmusnak és felháborítónak tartom, hogy a XXI. század hajnalán egy uniós tagállam ilyet megengedhessen magának. Ez majdnem olyan, mintha manapság a hitleri törvényeket vagy akár a rabszolgaságot akarná egy EU-tag intézményesíteni" - fogalmazott Kucsera János, az egyik tüntető.

"Ez ellen nemcsak magyarnak, németnek, hanem minden demokratikusan, minden józanul gondolkodó embernek tiltakozni kell. Tudtommal a kollektív bűnösség elvét nemcsak az EU, hanem az ENSZ alapokmánya is tiltja" - tette hozzá Kucsera János.

Noha a Szlovák Nemzeti Párt honlapjáról időközben lekerült az állítólag már hónapokkal ezelőtt megrajzolt térkép, a pozsonyi kormánypárt eddig nem határolta el magát egyértelműen attól a törekvéstől, hogy Magyarországot lesöpörje Európa térképéről.
(...)

(bumm, MTI, Infórádió)
A szlovák diplomácia aggódik a dekrétum-ellenes tüntetések miatt
Benes-dekrétumok elleni demonstrációk világszerte
Strasbourgba vinnék a Benes-dekrétumok ügyét
A Benes-dekrétumok ma nem léphetnének hatályba?
Csáky: Határozottabb és keményebb vagyok elődömnél - az olvasó kérdezett

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyertyák a Klapka-szobor tövénél is
Tiltakozás Benes dekrétumai ellen
2008.4.19 22.19 comorra.hu

Néhányan megemlékezni és tiltakozni jöttek Klapka szobrához

Komárom - hacsak néhány mécses erejéig is - csatlakozott a Benes-dekrétumok elleni tiltakozáshoz. Ottjártamkor épp egy apa gyermekével gyújtott gyertyát, a kisfiú kérdésére, hogy miért teszik ezt a bácsik, az apa ezt felelte: "Hogy ne legyen nekünk rossz."

Az akcióra a rendőrök talán méginkább kíváncsiak voltak, több rendőrautó és rendőr cikázott a környéken...

Az egyik táblácskán ez a szöveg olvasható: Egyetlenegy tény, vádak vádja: magyarságom. Magyar vagyok, tehát bűnös vagyok.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------