Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 17., csütörtök

735 - Átfogó nemzetgazdasági stratégia nélkül költött milliárdokat a kormány fejlesztésekre 2004 és 2006 között az ÁSZ szerint.

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: csütörtök, 2008. április 17 08:01
An: Kutasi József
Betreff:
Az ÁSZ jelentését az Országgyűlésben is megvitatják.


Feneketlen zsákba öntöttük a fejlesztésre szánt forrásokat

2008-04-16 Magyar Hírlap - Kiss Gergely

"Később megszüntetett iskolákra is jutott támogatás. Ez azt mutatja, hogy stratégia nélkül költötték el a fejlesztési forrásokat 2004 és 2006 között" - mondta Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék főigazgatója.

Átfogó nemzetgazdasági stratégia nélkül költött milliárdokat a kormány fejlesztésekre 2004 és 2006 között az ÁSZ szerint. A szervezet jelentéséről tegnap az Új Magyarország fejlesztési terv végrehajtását felügyelő parlamenti eseti bizottság is tárgyalt.

"Az Európai Unió világos célokat jelöl ki, de ezek nem érvényesültek Magyarországon" - mondta Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója. Példa erre, hogy a humánerőforrás-fejlesztésre szánt támogatások többségét a fejlettebb régiókban használták fel. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy felzárkózás helyett tovább nőtt a különbség a térségek között. Az oktatási intézmények támogatásánál előfordult, hogy olyan iskolákra is költöttek pénzt, amelyeket később megszüntettek vagy másokkal összevontak.

"Eredménytelenül költötték el a közpénzeket, s ez a kormány felelőssége" - mondta Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő. Emlékeztetett arra, hogy az uniós tagállamok közül Magyarország kapja a harmadik legnagyobb támogatást, ennek ellenére folyamatosan csúszunk le a versenyben.

Kállay László, a gazdasági tárca főosztályvezetője szerint nehéz mérni a források felhasználásának konkrét eredményeit. Az Új Magyarország fejlesztési terv pályázatainál azonban a korábbinál jóval nagyobb szerepet kap a hatékonyság. A vállalkozásoknak például a vissza nem térítendő támogatásokért cserébe árbevétel-növekedést kell felmutatniuk.

Az ÁSZ jelentését az Országgyűlésben is megvitatják.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------