Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 21., hétfő

755 - Aki 2008-ban szült és tb-t nem fizet, az nem jogosult a gyedre

Von: opusstone [mailto:opusstone@invitel.hu]
Gesendet: hétfő, 2008. április 21 16:41
An: Kutasi József
Betreff:
Titkolt törvénymódosítás

 

http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/ha_valaki_munkanelkulikent_szul_akkor_semmi_sem_jar_neki/2054681/

 

Ha valaki munkanélküliként szül, akkor semmi sem jár neki

 

Aki 2008-ban szült és tb-t nem fizet, az nem jogosult a gyedre

 

Meglepett arcok a munkanélküli központban és az egészségbiztosítási pénztárnál, valamint jogos felháborodás: a munkanélküli anyát az ág is húzza. Talán még időben szólunk: ne legyen terhes, akit kirúgtak.

 

Egy neve elhallgatását kérő mosonmagyaróvári kismama májusban fog szülni, egyedül. Az apuka nem vállalta a gyereket, ráadásul állását is elveszítette, amikor már visszafordíthatatlanná vált a szervezetében az a bizonyos „aprócska" változás.

 

Akkori munkaadójának sírva könyörgött, hogy ne rúgja ki, egy ismerősétől már hallotta, mi vár rá munkanélküli anyukaként. Biztosítás nélkül nem fog GYED-et kapni. Az ő sorsa végül is szerencsésen végződött, akadt, aki felvette, bár nagy volt a meglepetés munkaadója részéről, amikor kiderült, hogy a felvételi beszélgetésen eltitkolta állapotát. Haragszanak is rá, így még a napi stresszel is meg kellett küzdenie. Most már otthon pihen egy hete és próbál megnyugodni, hogy őszinte mosollyal várhassa kisbabáját.

 

Titkolt törvénymódosítás

 

Hogy miért volt szükség a törvénymódosításra, arra sajnos nem kaptunk választ, de kár is lenne a miérteken rágódni. Az viszont biztos, hiába kapott zöld utat a törvénymódosítás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, illetve az Egészségügyi Minisztérium, de Magyarország hivatalos, internetes oldalán a nyomára sem bukkantunk. Az a lényeg, hogy adott a változás, ami minden bizonnyal sokakat érint, s mégsem eléggé tájékozottak. Internetes fórumokon egymást próbálják felvilágosítani a leendő anyukák arról, mitől lesz üres a zsebe, miután világra hozta gyermekét.

 

„Terhességi gyermekágyi segély annak jár, aki a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül szül. Január elsejétől változott a törvény, és csak azt tekintjük biztosítottnak, aki álláskeresési támogatásban részesül, ebből következik, hogy ha munkanélküli ellátását a várandós kismama lemondja, a követő naptól jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre, de már gyermekgondozási díjra elveszti a jogosultságát" – kezdte a Vasárnapi érdeklődésére Kóbor Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár pénzellátási osztályvezetője.

 

– A terhességi-gyermekágyi segély 168 napig jár, ezt követően az anya gyermekgondozási segélyt igényelhet, amelynek az összege 28500 Ft. A gyermekgondozási segély nincs biztosítási időhöz kötve.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályán azért nem jelentkezett tömegesen ez a probléma, mert azoknak a kismamáknak, akiknek a terhességi-gyermekágyi segélye ez év elején szűnt meg, a jogosultsága még a gyermekgondozási díjra fennáll. „Azon kismamák esetében, akiknek a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) folyósítása 2008-ban kezdődött, nem lesznek jogosultak gyermekgondozási díjra" – tette hozzá Kóbor Attila.

 

Növekvő pocakkal állást keresni

 

Álláskeresési járadék 90 és annak meghosszabbításaként 180 napig vehető igénybe, eddig biztosított tehát az ember. A tgyás 168 napig vehető igénybe, így tehát nem egész egy évig élvezhetjük csupán az állami támogatásokat áldott állapotban, vagy már gyakorló anyukaként. Röviden összefoglalva: aki 2008-ban szült és társadalom biztosítási járulékot nem fizet, az nem jogosult a gyedre.

 

S miként tud magán segíteni a kismama, akit még azelőtt elbocsátanak, hogy táppénzre vetethette volna magát? (Mint tudjuk nem ritka az ilyen eset, s a leendő anyukák az utolsó pillanatig próbálják eltitkolni terhességüket a munkaadójuk elől.) Gyakorlatilag szinte semmit. Próbáljon meg bárki növekvő pocakkal állást keresni, garantálhatóan nem veszik fel sehova.

 

Megkérdeztük a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központot is arról, hogy tudják-e megfelelően tájékoztatni az állástalanná vált kismamákat, s igen volt a válasz, mindenkit tájékoztatnak a törvényi változásról – holott ez nem is lenne kötelességük.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------