Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 24., csütörtök

775 - Döbbenet: gyakorlatilag nincs kormányzás Magyarországon

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: szerda, 2008. április 23. 17:53
An: Kutasi József
Betreff:
Hogyan tovább Nemzeti Hírháló?

 

Zarándoklat Csíksomlyóra 2008. május 9-12
(MAG - TEGYE Népi Gyógyászat I. évfolyam)



május 9. (péntek)

Indulás: 7.00 Bp. Népliget
Nemzetvédelmi Egyetem előtt
Veszprém - Budapest - Gödöllő J - Debrecen - Nagyvárad - Belényes - Abrudbánya - Gyulafehérvár - Balázsfalva - Medgyes - Segesvár - Székelyudvarhely - Csíkszereda

május 10. (szombat)

Egész nap a Csíksomlyói Búcsúban, mise a Jézus-hágón, csángó mise Csíkcsmortánban, éjszakai virrasztás a Somlyó-hegyen lévő Salvator kápolnában, hajnali napba nézés

május 11. (vasárnap)

Egész napos kirándulás a Kárpátokba az Ezeréves Határhoz, Csíkdelne, Gyímesközéplok, Gyimesbükk (Istentisztelet és a felújított bakterház felavatása), Gyimesi-szoros Rákóczi-vár

május 12. (hétfő)

Az útvonal visszaúton:
Csíkszereda, Csíkrákos, Csíkkarcfalva, Gyegyószentmiklós, Parajd, Szováta, Szászrégen, Kolozsvár, Zilah, Kraszna, Szilágylompért, Nagykároly, Nyírbátor, Nyíregyháza, Veszprém Érkezés: Budapestre este 9 óra körül, Veszprémbe 11 körül

Oda és visszaúton a kiemelt helyeket nézzük meg, a többin csak átszáguldunk!
Étkezés: önellátó, Csíksomlyón a szálláson étterem üzemel.
Szállás: Fapados: Csíksomlyón a lelkigyakorlatos házban deszkapadlón
      (hálózsák, derékalj szükséges, fürdésre van lehetőség)
      Busszal együtt: 20.000.-/fő
Business Class: Csíkszeredán a Sapiencia egyetem kollégiumában
      (2-3 ágyas szobákban, ágynemű, fürdőszoba, szobapincér stb.)
      Busszal együtt: 26.000.-/fő

Még korlátozott számban van hely, a TEGYE hallgatói és a MAG-osok előnyt élveznek!
Érdeklődés: Géczy Gábor magyar@vnet.hu, 20/3456787
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Államforma szavazásunk állása

http://www.hirhalo.com/szavazas.php

Államforma

pt

%

1

Szent Korona Országa

2068

79.8

2

Népképviseleti demokrácia

358

13.8

3

Parlamentáris demokrácia

76

2.9

4

Alkotmányos monarchia

30

1.1

5

Elnöki rendszer

21

0.8

6

Császárság, királyság, fejedelemség

19

0.7

7

Tirannizmus

18

0.6

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hogyan tovább Nemzeti Hírháló?
(szolgálati közlemény)

Egy körkérdés járt a hírleveleinkben arról, ki mit szólna a klubrendszer bevezetéséről. Nem olyanról, mint a mostanában divatos kormányzati gazdasági-pézügyi megszorongató ötletelésekről, hanem önmagunk, az olvasótábor lehetőségeinek szélesítéséről. Bővülhetünk létszámban és szolgáltatásokban, személyre szabhatóságban (levélformátum és tartalmi szerkezet) és más kedvezmények kijárásában. Nem beszélve a szervezeti formából adódó előnyök hasznosításáról.

Mivel sok olvasónk jelezte pozitív visszajelzésével, hogy jó az elképzelés, már csak a megvalósítás van hátra. Először is egyesületet alapítunk, aminek alapító tagsága máris kész a szervezet létrehozására. Az alapítókhoz csatlakozhatnak hűséges olvasóink is. Átmeneti bankszámlaszámunkra már érkeznek a tagdíjak, melyek a leendő egyesületbe mint indító pénzalap fog egyben átkerülni a tövábbi nagy szerveződés céljaira.

A tagdíjat az eddigi vélemények alapján havi 500-Ft és 900-Ft-ra állapítottuk meg a klubtagsági viszony és kedvezmények szintjeivel. Az éves tagdíjat egyben is be lehet fizetni, a magasabb összeg egyben befizetőnek kedvezményt is jelent (10.000-Ft). A tagdíjakból az egyesülés és a szervezet költségei valamint a fejlesztés és bővítés kiadásait fedezzük. A taggyűléseken megvitatjuk a továbbiakat, hiszen végtelen számú lehetőség áll megvalósításra közösségünk jövőjében és céljaiban.

Május 1.-én eldördül a startpisztoly és kezdetét veszi valami, amiből bármi kialakulhat. Attól kezdve a klubtagságnak megfelelően történnek hírlevélküldések és fejlesztések. További terveinket majd akkor és közösen. Találkozókon vitatjuk meg a teendőket és ismerkedhetnek meg személyesen írók és olvasók egymással.

Az ideiglenes bankszámlaszám (a szervezetté válásig), ahová várjuk az olvasói tagdíjak utalását (kérem, hogy azonosításhoz adja meg 094223@ 6 jegyű számot vagy a hírlevelünket fogadó e-mail címet):

OTPbank (www.otpbank.hu)
Kovács János és Vecsei József
11773463-00412913
SWIFT KÓD (BIC): OTPVHUHB
IBAN: HU90 1177 3463 0041 2913 0000 0000
vagy postai utalványon:
Kovács János
7130 Tolna, Katona József u. 10/D (összeg: 500-, 900-, 6.000-, 10.000- esetleg nagyobb...)

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatom a kedves Hírháló Olvasókat. Észrevételeket, tanácsokat továbbra is várunk az admin@hirhalo.com
Kovács János mindenes
(+36)06-74-540-144, (+36)06-70-223-8667

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Döbbenet: gyakorlatilag nincs kormányzás Magyarországon
2008-04-23 10:38 barikád.hu

Hetek óta nem kerülnek érdemi előterjesztések a kormány elé, a koalíciós válság a jelek szerint felülírja az ügymenetet. A (még) liberális minisztériumoknál a helyzetet bonyolítja a közeljövőben bekövetkező vezetőváltás is. Emiatt több fontos ügy is parkolópályára került ezekben a minisztériumokban.

"Döbbenet. Nem csinálunk semmit. A kormányülések húsz percig tartanak, és csak nemzetközi szerződések kerülnek napirendre, amiről természetesen semmi megtárgyalnivaló nincs, csak átlapozzuk őket. Ezen kívül legfeljebb arról beszélünk, hogy ki kér ásványvizet" - jellemezte a kormányválság óta jellemző helyzetet egy miniszter a Hírszerzőnek.

A miniszter elmondta: a koalíciós válság kirobbanása óta gyakorlatilag leállt a szakmai munka a kormányban, a folyamatban lévő, nagyobb horderejű ügyek nem kerülnek be a testület elé. (Az MDF éppen tegnap este kifogásolta, hogy "a szocialisták már az érdemi munka látszatára sem ügyelnek".)

A három liberális tárcánál a helyzetet tovább bonyolítja, hogy várhatóan interregnum kezdődik május 1-től, ami természetesen szintén nem kedvez az ügymenetnek, tekintve a magyar közigazgatás hagyományait, az erős politikai irányítást, amely nélkül a szakapparátus általában "béna kacsa".
(...)

A szabályok szerint a Miniszterelnöki Hivatal veszi át az érintett tárcák ügyeit, vagy helyettesítő miniszterek lépnek ideiglenesen a távozók helyébe - a környezetvédelmi tárcánál például azt mondták, Gráf József agrárminiszter lesz az utód.

Az egészségügyi tárcánál most zajlik az átadás előkészítése, Horváth Ágnes szerint még "rengeteg folyamatban lévő ügy van, amit lehetett, még áprilisban próbáltunk lezárni, ezen dolgozott a teljes minisztérium". Ezek közé tartozik például a kórház-átalakítás során bezárt intézmények tényleges bezárása, a vagyonátadás. Átadnak jópár peres ügyet is, a tárca több kórházzal áll perben pillanatnyilag, de zajlik a jogi csörte Rogán Antal V. kerületi polgármesterrel is.

A másik két liberális minisztériummal kapcsolatban a Hírszerző úgy értesült, hogy ott is parkolópályára került pár ügy, például az új KRESZ. A folyamatban lévő nagyobb horderejű ügyeken (az M6-os második szakaszának előkészítése, az elektronikus útdíj-fizetési rendszer kiépítése, vagy éppen a lobbizás az Európai Innovációs Központ Budapestre hozásáért) természetesen dolgoznak a megbízott munkatársak, de "egy ilyen helyzetben nyilvánvalóan más motivációkkal dolgozik mindenki".

"Egyelőre senki nem beszélt velünk az ügyek átvételéről, de ez szerintem természetes, hiszen de jure még egy koalíciós kormány vagyunk" - mondta a "zöld minisztérium" egyik vezetője a Hírszerzőnek, aki szerint a folyamatban lévő ügyekben teljes értékű munka folyik, Fodor Gábor miniszter és (az egyébként szintén erősen koalíciópárti) Kovács Kálmán államtitkár például folytatja a Klímakörútnak nevezett akciót a tárca klímavédelmi programjának propagálására.

"A második félévre szóló tervezés természetesen teljesen leállt" - tette hozzá ugyanakkor a Hírszerző informátora.

Hírszerző-barikád.hu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tovább nőt a kormány munkáját negatívan megítélők aránya
Századvég Politikai Elemzések Központja, 2008.04.23.

Fidesz-MSZP- 32:10

A népszavazási kampány aktivizáló hatásának lecsengésével párhuzamosan csökkent a magukat biztos szavazóknak vallók aránya. Ha most vasárnap rendeznének választásokat, akkor a megkérdezettek 61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz. Ez az érték hat százalékponttal marad el a márciusi adattól, de néggyel magasabb a februári értéknél. Lényeges, hogy a pártválasztók aránya gyakorlatilag nem változott, a megkérdezettek 48 százaléka biztosan tudja, hogy kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások.

A két nagy párt támogatottsága közti különbség tovább nőtt, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre (+2%), és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t (-2%). Az MSZP esetében ez az érték az eddig mért legszűkebb támogatói bázist mutatja, s felveti a kérdést, vajon csökkenhet-e még tovább a kormánypárt társadalmi támogatottsága. A Fidesz esetében a jövő nagy kérdése, hogy huzamosan 30 százalék felett tudja-e tartani támogatói körét, vagy a korábbi példákhoz hasonlóan csak átmeneti kitörésről van szó. A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

Fidesz-MSZP- 69:19

A biztos szavazó és pártot is választó személyek köre némileg csökkent március óta, jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Körükben csak kisebb mértékű, statisztikai értelemben nem szignifikáns változást regisztrálhatunk márciushoz képest: a biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap választásokat rendeznének (+1%) és 19 százalék az MSZP-re (-1 százalékpont). A két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ némileg elmarad attól (4%).

Tovább nőt a kormány munkáját negatívan megítélők aránya

A kormány tevékenységét negatívan értékelők aránya 72 százalék, ez február óta 12 százalékpontos emelkedést jelent. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem változott az ellenzék munkájáról alkotott általános kép sem: továbbra is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya alig változott (30%). A csak a kormánnyal elégedetleneké négy ponttal emelkedett (43%), viszont a csak az ellenzéket elmarasztalóké szintén nem változott, jelenleg is 20 százalék. A korábbi trendekkel szemben jelentősen nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával az MSZP szavazói (19%), mint a Fidesz szimpatizánsai (10%).

Menjen a kormány - Maradjon a kormány- 55:28

Változás történt a kormány maradásának megítélésével kapcsolatban is. Márciushoz képest hét százalékponttal emelkedett, s most már a megkérdezettek többsége (55%) támogatná a kormány leváltását, s csupán feleannyian (28%) vannak a kormány maradását támogatók. A Fidesz szavazóin túl a bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak között is a kormányváltást pártolók vannak többségben. A politikai klíma változásának egyértelmű jele, hogy két hónap alatt közel 15 százalékponttal nőtt azok aránya, akik szerint közvetlen környezetükben a kormányváltást támogatók vannak többségben (58%), s mindössze 19 százalék szerint annak ellenzői (-2%).

A Fidesz támogatottságának erősödése abban az esetben is megmutatkozik, ha öt opció közül választhatták ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel, Gyurcsány illetve Orbán vagy nélkül, s ötödik opcióként egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése). A legnagyobb ellenzéki párt számára kedvező két opció együttes támogatottsága 5 pontos emelkedés után jelenleg 33 százalék a teljes mintán belül. Az MSZP-nek kedvező két kategória valamelyikét együttesen 23 százalék választotta, ami - a pártpreferenciával ellentétes trendet mutatva - 4 százalékpontos emelkedésről tanúskodik. Ez azt jelenti, hogy az MSZP-tábor pártpreferenciákban tapasztalható csökkenése nem feltétlenül a támogatottság apadását jelenti, sok esetben inkább csak a preferencia nyílt vállalásától történő tartózkodást. A jelenlegi pártoktól független harmadik erő támogatottsága változatlanul körülbelül egyharmados támogatottsággal rendelkezik.

Gyurcsány-Orbán- 24:41

Tovább nőtt a távolság a két nagy párt vezető politikusának támogatottságában is, mivel a múlt havi hat százalékpont után áprilisban újabb négy százalékponttal emelkedett a teljes mintán belül azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére (41%). Gyurcsány Ferencet jelenleg csupán a válaszadók 24 százalék (-3%) tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére.

A kockázat felől vizsgálva a belpolitikai helyzetet szintén tovább romlott a kormány megítélése az elmúlt hónap folyamán. Ennek következtében a jelenlegi kormány hatalmon maradását a megkérdezettek jelentősen nagyobb arányban tartják kockázatosabbnak az ország jövője szempontjából (45%, +6%), mint az ellenzék hatalomra kerülését (26%, -4%).

http://www.szazadveg.hu/kutatas/image/dia0423_1.jpg
http://www.szazadveg.hu/kutatas/image/dia0423_2.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------