Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 20., vasárnap

750 - A bemutató helye és ideje: evangélikus közösségi terem (Szombathely, Körmendi u. 2.) 2008. április 23-én (szerdán) 18:00 óra

Von: Gyurácz Ferenc [mailto:vasiszem@t-online.hu]
Gesendet: péntek, 2008. április 18. 16:34
An: Kutasi József

Betreff: Nyugat-Magyarország sorsa

 

MEGHÍVÓ

 

A vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadó

tisztelettel meghívja Önt és kedves családját

 

Botlik József:

Nyugat-Magyarország sorsa

19181921

című könyvének bemutatójára.

 

A bemutató helye és ideje: evangélikus közösségi terem (Szombathely, Körmendi u. 2.)

evangélikus közösségi terem (Szombathely, Körmendi u. 2.)

2008. április 23-én (szerdán) 18:00 óra

 

Felszólal:

a könyv szerzője (Botlik József) és a kiadó (Gyurácz Ferenc)

 

A könyvet a közönség figyelmébe ajánlja és előadást tart:

 

FÜR  LAJOS

 

történészprofesszor, volt honvédelmi miniszter

 

A kötet és a kiadó más könyvei a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók.

 

Másnap, 24-én este 6 órakor a soproni városi könyvtárban (Pócsi u. 25.) lesz a könyv bemutatója.

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mi n d e n 

BOTLIK JÓZSEF:

Nyugat-Magyarország sorsa

1918−1921

 

Magyar Nyugat Könyvkiadó, Vasszilvágy, 2008

 

Botlik József (1949−) dr., kisebbségkutató, történész (PhD), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense. Három évtizede foglalkozik a Trianonban a magyar államtól elszakított magyarság viszontagságos történetével. E tárgyban eddig 12 könyve, kb. 180 tudományos publikációja  látott napvilágot, valamint 80 különféle rádió- és televízióműsort készített. Fő kutatási területe Kárpátalja, de műveiben figyelemmel kíséri a felvidéki, az erdélyi és a délvidéki magyarság helyzetének alakulását is.

            Mostani könyve a Trianon miatt lángra lobbant nyugati végekre viszi el az olvasót. Itt olyan területre vetettek szemet hazánk megrablói, amelynek nemcsak a magyar, hanem a német és délszláv (horvát és vend) lakosai sem kívántak soha elszakadni tőlünk. Az összes nyomtatott és sok-sok levéltári forrás felhasználásával, jó stílusban megírt monográfia pontosan bemutatja a területre vonatkozó nagyhatalmi, továbbá osztrák, cseh és szerb elképzeléseket és igényeket, a hazaáruló „forradalmak" sokkjából ocsúdó magyar nemzeti politika erőfeszítéseit, az osztrák szövetséges hűtlensége miatti jogos felháborodástól is sarkallt, dicsőséges nyugat-magyarországi felkelést, végül részletesen a soproni népszavazást. A hazai történettudomány korábbi gyakorlatával szemben ez a mű igazságot szolgáltat a megszállók kifüstölése után megalakított Lajtabánság állam hősi kísérletének, és igazolja a bátor nemzeti ellenállás szerepét a soproni népszavazás kivívásában, a magyar nemzet becsületének megmentésében.

            Azét a bátor küzdelemét, amelynek általánosabb tanulságait a könyv Ajánlását író történészprofesszor, volt honvédelmi miniszter e szavakkal jelzi: „bármennyire vert helyzetbe kerül egy-egy közösség, ha nem adja meg, nem adja föl magát, akkor a mégoly hatalmas ellenerőkkel szemben is mindig (…) lehet értelme az ellenállásnak, a szembeszegülésnek."

 

Az A/5-ös formátumú, keménytáblás, archív fényképeket is közlő, 332 oldalas könyv Ajánlását Dr. Für Lajos történész, volt honvédelmi miniszter írta.

A könyv bolti ára: 2380 Ft.

ISBN 978-963-87612-3-1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 é r d e k l ő d ő t   s z e r e t e t t e l   v á r