Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. január 13., kedd

1.600 - Frigyesy Ágnes: Az erdélyi írófejedelemre emlékeztek Verőcén

Az erdélyi írófejedelemre emlékeztek Verőcén

"Wass Albert a meglopott, megrabolt magyarság jajkiáltása"


- A rabló mindig attól fél a legjobban, hogy az általa elrabolt dolgot, annak jogos tulajdonosa visszaveszi tőle. Wass Albert a meglopott, megrabolt magyarság jajkiáltása. Élő lelkiismerete ma is mindazoknak, akik látják és siratják a lassan pusztuló kárpát-medencei magyarságot, akiknek lelki- és fizikai fájdalmat okoz a határainkon belüli és azon kívüli kultúránk pusztulása. Wass Albert maga a magyar sors. Külön-külön és együtt mindannyiunké - mondta Derce Tamás, Újpest polgármestere azon a Wass Albert-ünnepségen, melyet Verőcén tartottak 2009. január 11-én az író szobránál.

A nagy hideg ellenére több százan vettek részt a 101 évvel ezelőtt Válaszúton, nemesi családban született Wass Albert írófejedelemre emlékező ünnepségen. Derce Tamás beszédében hangsúlyozta: - Wass Albertre való emlékezésünk nem csak hangos jajkiáltás a magyarság sorsáért érzett aggodalmunkban! Nem csak egy a sok kis apró ünnep közül. Tiltakozás az ellen a kormánypolitika ellen, amely a határainkon túli magyarságot magára hagyta, s kiszolgáltatja mindazoknak, akik a történelmi múltat is ellopva, kisebbségi érzésekkel terhelten a rabló agresszivitásával védik a lopott holmit.

Újpest polgármestere szerint a jelenlegi kormány el akarja velünk feledtetni Wass Albertet. Mint mondta: - Ha ma drága barátaim elfelejtjük Wass Albertet, és kitöröljük még emlékezetünkből is magyarságát, gondolatvilágát, a magyar közösség megtartó erejébe vetett hitét, az összetartozásunkat hirdető apostol szavait, már maguktól jönnek a többiek. Holnap már nem számít, és megtagadjuk a határainkon túli magyarokat, nem érzünk velük sorsközösséget, oláhoknak, tótoknak, rácoknak fogjuk nevezni önmagunk véreit. Derce Tamás rámutatott: - Az a hatalom, amely tolvajoknak, hazugoknak nyújtott és nyújt menedéket, lélekben ugyanúgy kirabol minket, ahogy 1920-ban Trianonban, és 1947-ben Párizsban megtették idegen hatalmak országunkkal.

Újpest polgármestere - ahol szintén állítottak Wass Albert szobrot -, kijelentette: - Ma, ismét végveszélyben vagyunk. A jelenlegi politikai elitnek mennie kell, mert az országot belső Trianonba taszították. Wass Albert viszont a miénk. S a XXI. század zajló magyar tragédiájának, melyben mindannyian főszereplők vagyunk, szellemileg ma is élő alakja.

- A verőcei Wass Albert-szobornál, mely Tóth Dávid szobrászművész alkotása, felavatása alkalmából - 2005. december 5-én - többezres tömeg demonstrált a kettős állampolgárságról tartott népszavazás szégyenteljes kormánypárti kampánya és ennek tulajdonítható eredménytelensége ellen. A szobornál és a Művelődési Házban immár hagyományosan minden évben megemlékeznek az író születésének évfordulójáról - mondta érdeklődésünkre Bethlen Farkas, Verőce polgármestere, akinek irányítása és lelkes támogatása mellett állították fel az erdélyi író első köztéri szobrát Magyarországon. Idén az ünnepséget a Verőcei Polgári Kör, Erős László vezetésével, Bethlen Farkas támogatásával szervezte meg, ahol Verőce polgármestere hangsúlyozta: - 1946 előtt a falvak és városok egészséges virágzásnak indultak, az iszákos, romboló embereket kiközösítették maguk közül a falvak, városok lakói, ám az 1946-1947-es kommunista típusú rendszer épp ezeknek az embereknek adott hatalmat, közülük sokan ávós verőlegények lettek, vagy épp az első párttitkárok, pártvezetők. Ezen típusú romboló emberek vezetnek ma is bennünket. Ám ha hittel a szívünkben élünk, előbb-utóbb Wass Albert által megálmodott szebb világba kerülünk. Építkezzünk, s előbb-utóbb szebb országban élünk majd - mondta Bethlen Farkas.Ferenczy Csongor színművész lelket melengető szavalata után Kondor Katalin, a megemlékező ünnepség háziasszonya felsorolta azon települések neveit, ahol az elmúlt néhány évben az író tiszteletére állítottak szobrot, emléktáblát, emlékkövet, kopjafát stb. ezáltal az alábbi helyek az író tiszteletét hirdetik: Debrecen-Pallag, Miami, Bonyhád, Marosvécs, Holtmaros, Szászrégen, Vice, Verőce, Harkány, Budapest-Magyarok Háza, Solymár, Kisbér, Pákozd, Székelyudvarhely, Hajdúnánás, Sátoraljaújhely, Mezőkövesd, Eger, Astor, Szombathely, Gödöllő, Budapest-Rákosszentmihály, Budapest-Zugló, Kaposvár, Baja, Sükösd, Pápa, Szarvas, Szolnok, Várpalota, Rátót, Újfehértó, Békés, Budakeszi, Békéscsaba, Csepel, Pécs, Taksony, Budapest-Szabadságtér, Zalaegerszeg, Feketelak, D ebrecen Agrártudományi Egyetem, Budapest-Rákosmente, Budapest-Újpest, Debrecen Nagyerdő, Szigliget, Kapuvár, Soltvadkert, Tapolca, Szentes, Szeged, Szentgotthárd, Alsózsolca, Füzesgyarmat, Pécel, Törökbálint, Balatonalmádi, Szováta, Pomáz, Hódmezővásárhely és Szalárd Völgye. Több településről érkeztek képviselők, vendégek, akik megkoszorúzták a verőcei Wass Albert szobrot.

Wass Albert emléke előtt tisztelegve - immár második alkalommal rendezett emléktúrát egy verőcei természetjáró fiatalokból álló baráti társaság a vadregényes Börzsöny-hegységben. Dr. Tolnai Gyula szervező elmondta: - Idén 610 fő jelentkezett, a kirándulás teljesítménytúra formájában került megrendezésre. A résztvevők kötött útvonalon haladtak, és a választott távot (44, 28 vagy 18 km) a megadott szintidőn belül kellett végigjárniuk. Mindenki kapott egy menlevelet, s az ellenőrző állomásokon bélyegzéssel igazolták a megjelenést. A túra végén oklevelet, kitűzőt, egy tál meleg ételt, valamint forró teát kaptak a résztvevők.
Az emléktúra egyúttal jótékony célt is szolgált: a nevezési díjak elkülönített részéből befolyt összeggel a rendezők a Kallós Alapítványt támogatták, amely az erdélyi Mezőség területén működtet iskolát és kollégiumot, ezáltal a szórványban, szegény körülmények között élő magyar gyermekek anyanyelvű oktatását segíti, illetve teszi lehetővé.

Az ünnepi megemlékezést megelőzően 2009. január 10-én a nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei - Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos színművészek - nagy sikerrel adták elő Wass Albert műveiből összeállított műsorukat a verőcei, illetve másnap a nagymarosi Művelődési Házban.
Frigyesy Ágnes

--------------------------------------------------------------------------------------------------