Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. január 20., kedd

1.695 - A Magyarok Világszövetsége Tarnamenti Szervezete tagjainak kezdeményezése nyomán 2009. január 25-én Kompolton helyi, ügydöntő népszavazás lesz ...

Von: MVSZ Sajtószolgálat [mailto:mvsz.sajtoszolgalat2@gmail.com]
Gesendet: kedd, 2009. január 20. 12:47
An: Kutasi József
Betreff: Kampányszereplő a Heves megyei rendőrség?

 

A Magyarok Világszövetsége Tarnamenti Szervezete tagjainak kezdeményezése nyomán 2009. január 25-én Kompolton helyi, ügydöntő népszavazás lesz annak érdekében, hogy megakadályozza egy szemétátrakó, -szelektáló, -lerakó és -égető létesítmény megépítését, tájékoztatott a szervezet ügyvivője, Kovács János. Az ügyben érdekes, új szerepben jelenik meg a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

Kompolt népe mondhatni véletlenül értesült arról, hogy polgármesterük, aki függetlenként indult, de az egri kórházat az ismert körülmények között magánkézre juttató Heves megyei közgyűlés szocialista elnökének szorosan együttműködő partnere, két falusi lakóövezet között helyezne el egy új szeméttelepet.

 

A polgármester által befolyásolt képviselő testület ugyan a lehető legmagasabbra, 25%-ra emelte a helyi népszavazás kiírásához összegyűjtendő aláírások számát, ám a kezdeményezők határidőn belül teljesítették a feladatot, és ekképp ki kellett tűzni a népszavazást.

 

Az akadályozás szándékával magasra emelt aláírás-szám „visszaütött", mert ekképp a népszavazás gondolata átjárta faluközösséget, és a kiemelt közügyre irányította figyelmét. A kezdeményezők szerint, a falu hangulatából ítélve nem volt kétséges, hogy a népszavazás érvényes és eredményes lesz.

 

Amikor már csupán tizenegy nap volt hátra, megjelent a színen a politika: az egyértelműen baloldali, multinacionális Axel Springer tulajdonába került egyetlen megyei napilap, a Heves Megyei Hírlap címoldalon tudósított: „Népszavazás szemétügyben: nyomozás és lefoglalt ívek."

 

A névtelenül közölt szerkesztőségi cikk a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára hivatkozva tudatja, hogy „szemétügyben" „bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt" rendőrségi nyomozás folyik, és azt sejteti, hogy az aláírásgyűjtés során akár hamisítás, netán erőszak is történhetett. Ez persze nem akadályozhatja meg a népszavazást, teszi hozzá az nevét elrejtő szerző, de amennyiben a vélelem igazolódna, a bíróságon meg lehet majd támadni az érvényes népszavazás eredményét… Ez az írás felér egy távolmaradásra hívó felszólítással.

 

A népszavazás kezdeményezői kizártnak és abszurdnak tartják a rendőrség felvetését, és visszautasítják azt, hiszen a szükséges 413 aláírást felelős emberek gyűjtötték össze. Ugyanakkor a nyilvánossághoz fordulva kérdezik a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságtól, és Kompolt polgármesteri hivatalától:

1.     Ki fért hozzá a kitűzött népszavazáshoz szükséges összegyűjtött aláírásokhoz az azokat elfogadó testületi ülés után, ami alapján feljelentést tett!?

2.     Amennyiben irathamisítással vádolják az ismeretlen elkövetőket, miért a rendőrség gazdaságvédelmi osztálya foglalkozik az üggyel?

3.     Van-e összefüggés a gazdaságvédelmi osztály „bevetése" és a szemétégető nagyberuházások központi támogatásokra épülő milliárdos források között?

4.     Végül, szeretnék tudni, hogy hány szavazati joggal rendelkező polgára van Kompoltnak, mert a hivatalosnak tekintett 1652 fő (4x413) nagyon soknak tűnik…

 

Kovács János és társai január 20-án 17.30 perckor sajtótájékoztatót tartanak a kompolti általános iskola konditermében, amelyen több részletet ismertetnek a Heves megyei rendőrség újfajta, politikai szerepvállalásáról, amelyre szeretettel várják az országos sajtó képviselőit is.

 

Budapest. 2009. január 19.

 

MVSZ Sajtószolgálat

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------