Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. január 1., csütörtök

1.496 - Wass Albert-ünnepség Verőcén 2009. január 11-én 14 órakor! Helyszín: a verőcei Wass Albert-szobor

Von: Apagyiné Gáspár Jolán [mailto:hungary1956@gmail.com]
Gesendet: szerda, 2008. december 31. 17:09
An: Kutasi József 2009. január 1.
Betreff: Fw: Wass Albert unnepseg Verocen, 2009. jan. 11 sajtomeghivo

Wass Albert-ünnepség Verőcén

"Adjátok vissza a hegyeimet"

"Egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok" - jellemezte önmagát a 101 évvel ezelőtt, 1908. január 8-án a Kolozsvár megyei Válaszúton született költő, író, szerkesztő, erdőmérnök, egyetemi professzor, irodalmi szervező, aki kétszer is Baumgarten-díjjal elismert korai művei, majd az 1948-ban magyarul, ezután németül, spanyolul és angolul is megjelent, Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye után 50 évig tiltott író volt Magyarországon. Az ezredfordulón egymás után megjelenő művei a közép-európai és magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményének számítottak.

A verőcei Wass Albert-szobor Tóth Dávid szobrászművész alkotása, felavatása alkalmából (2005. december 5.) több ezres tömeg demonstrált a kettős állampolgárságról tartott népszavazás szégyenteljes kormánypárti kampánya és ennek tulajdonítható eredménytelensége ellen. A szobornál és a Művelődési Házban immár hagyományosan minden évben megemlékezünk az író születésének évfordulójáról.

A Verőcei Polgári Kör és Bethlen Farkas polgármester

tisztelettel meghívja az író születésének 101. évfordulója

alkalmából tartandó, koszorúzással egybekötött

Wass Albert-ünnepségre

Időpont: 2009. január 11-én 14 órakor

Helyszín: a verőcei Wass Albert-szobor 

Ünnepi beszédet mond:

Dercze Tamás, Újpest polgármestere és

Bethlen Farkas, Verőce polgármestere 

A megemlékezés háziasszonya:

Kondor Katalin újságíró

Közreműködnek: Ferenczy Csongor színművész,

valamint magyar és moldvai csángó dalokkal az Eclectica együttes,

Szathmáry Melinda énekesnő, és Makó Péter tárogatóművész

 

Meghívott vendégek: azon települések képviselői, amelyek szoborral, domborművel vagy más módon állítottak emléket Wass Albertnek

*****

Az ünnepi megemlékezést megelőzően 2009. január 10-én 18 órai kezdettel a nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei adják elő Wass Albert műveiből összeállított műsorukat a verőcei Művelődési Házban.

******

2009. január 11-én reggel 7 órakor Wass Albert-emléktúra indul a szobortól, és érkezik vissza ugyanoda, az ünnepség színhelyére.

Wass Albert emléke előtt tisztelegve - immár második alkalommal rendez emléktúrát Verőcén egy természetjáró fiatalokból álló baráti társaság a vadregényes Börzsöny-hegységben. A túra rajthelye és ideje: 7-8 és 8-10 óra között Verőce község római katolikus plébánia udvara (közel a Wass Albert szoborhoz). Az emléktúra teljesítménytúra formájában kerül megrendezésre, vagyis a résztvevők végig kötött útvonalon haladnak, és a választott távot - amely lehet 44, 28 vagy 18 km -, a megadott szintidőn belül kell végigjárniuk. Az emléktúra egyúttal jótékony célt is szolgál: a nevezési díjakból befolyt összeggel a rendezők a Kallós Alapítványt támogatják, amely az erdélyi Mezőség területén működtet iskolát és kollégiumot, ezáltal a szórványban, szegény körülmények közepette élő magyar kisgyermekek magyar nyelvű oktatását segíti, illetve teszi lehetővé.

Részletes tájékoztató a http://csillagszello.uw.hu című honlapon olvasható

******

A részvevőket induláskor forró tea, érkezéskor meleg étel várja.

A rendezvénysorozatra szeretettel várunk mindenkit!

Frigyesy Ágnes,

a program médiafőnöke

(Mobil: 06-20/383-1417)